公積金歸屬比例問題

11 回覆
1 Like 0 Dislike
想問下大家
公積金歸屬比例係咪原有供款上額外拎多一舊錢?
下星期返新工要我即時決定但上網睇完都諗唔明
100%公積金
一般嚟講,公積金僱主供款比例比較高,但係可以set歸屬比例。例如佢可以要求你做唔夠3年拎到嘅僱主供款即刻變0,做唔夠5年只可以拎50%咁 ,自己諗清楚係咪長做
公積金僱主會供多d,但離職時只可以按比例拎,所以要做夠10年離職先可以100%拎晒份公積金走
如果冇諗住做10年或以上就供mpf
唔係,但領取條件同下面師兄覆既大致相同。
通常公積金僱主供款比例多過強積金嘅5%
但只係通常 實際你要睇番公司供幾多 有權一樣供5%

歸屬比例即係你入職年期按番公積金嘅setting去決定成舊供款有幾多成係真正屬於員工
例如佢setting係0-5年0% 5年以上100%
咁你做夠5年離職個刻就成舊公積金屬於你本人

另外離職就可以拎公積金供款都係有條件
如果你係2000年12月1日前參加公積金計劃
咁你離職個陣就可以完全提取成舊公積金嘅accrued benefit
如果之後先參加的話 你離職後要有一個叫最低強積金利益要轉移番去一個強積金計劃
轉移後有餘額先可以直接cash out

詳情問番HR喇
長做就公積金,1 2年貨仔就mpf
多謝各位巴打,明晒了
你唔做到退休走
一樣要擺低等同mpf供款既錢入mpf戶口
所以就算公積金 供款唔多過mpf 其實好似冇咩分別
公積金員工唔洗供
即係個個月出足糧
長做一定係公積金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞