月川MoonRiver討論區:香港VTuber虛擬直播中!

369 回覆
13 Like 11 Dislike
Q&A

1)咩係VTuber?
簡單嚟講即係虛擬直播主,有啲人會再細分做VTuber同VType(冇角色設定甚至出樣),詳見下圖:

2)邊度可以購買月川相關商品?
2023年12月23日 Rainbow Gala同事前通販。暫時月川只係今年七月生日出過一次周邊(現已截單),當時以填Google form形式向管理員購買

3)點解月川唔出真樣?月川真人係點?
VTuber嘅存在就係角色本身,換言之依家我哋所見嘅就係月川「真樣」

4)有好多V圈用詞睇唔明,點算好?
可以隨便問(月川唔識日文,其實佢自己都未必明)

5)我好想討論其他V/花生嘢,可以點做?
連登亦有其他vtuber post可以討論其他話題,呢度係有關月川嘅粉絲圍爐post,多謝大家合作

6)有人走入嚟搞事/曲線引戰點算?
覆佢只會妨礙正常討論,一齊無視就好,必要時可善用完全封鎖功能

7)我係cd-rom冇連登acc,但好想同粉絲討論,可以點做?
有月川:YouTube加入會員group;
冇月川:加入粉絲自己開嘅Discord group(https://discord.com/invite/BBzDK4HhQP ),入咗之後要撳emoji拎身份組,等管理員批准後你先參與到討論

8)唔想俾錢,影唔影響到我追月川台?
基本上月川大部份台都係免費,不過月川係全職VTuber,你嘅少少支持都好重要

9)有冇咩social media值得用?
月川主要用YouTube社群同Telegram Channel,亦會用X(Twitter)同粉絲溝通,例如睇fanart同精華片等,所以建議你開返個account

10)係咪即係似Hololive同彩虹社?
唔一樣,呢兩間係日本VTuber企業,而月川係個人勢,自己一個人經營頻道嘅意思

11)點解開喺直播台而唔係動漫台?
因為月川係虛擬直播主

12)月川有冇用變聲器?有冇chok聲?
冇,全本音

13)條女唔出樣有咩好睇?
今晚20:30有新翻唱cover

〈未來島〉粵語版 Short ver.|未来島 Future Island Cantonese Ver.|ONE PIECE
▶️https://youtu.be/5RZxGufXT18?si=eorxH3eJU_ELARZX

⏰9月4日(一) 20:30 影片首播⏰

好像是我第一次翻唱VTuber的歌
也是第一次用Beta版新3D模!
PV﹑混音:月川MoonRiver
粵語填詞:冷雨寒冬
人聲對位及和音製作:金魚
3D模:若其
居然有人咁支持月川
原來巴打你都有睇vtuber
有時會睇下
https://youtu.be/6qqUK7Lm7xI?si=53smaHTchdvS5AMN
有冇睇過呢段精華
月川勁高質勁好笑
我好似有睇過左下角
呢層我唔太清楚喎

巴打有冇聽過最近有個V叫水唔知咩好似好鬼出名
sor 冇睇好耐 唔太識
我只係知佢雞嚟
https://www.youtube.com/live/Z04TO_Vaw8I?si=oK8doY-0RWpA_kcm

聽住早晨台準備起身確實不錯
確實不錯
lm
又錯過咗月川早晨
我都錯過咗月川早晨
歷史上未試過live睇月川早晨
早睡早起精神好
早一粒鐘起身咪跟到live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞