FIBA世界盃 2023討論區 6

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
Pin this
立陶宛啲三分
呢場好撚好睇
兩邊55波
有冇咁撚準
蘇聯呢
好耐之前已經覺得
fiba好睇過nba
唔知係咪實力接近啲同貼地啲
nba啲人飛黎飛去太脱離現實
Doncic+Jokic
從直到世界盡頭 到第零感

2023男子籃球世界盃正進行得如火如荼,最後8強亦已經誕生,雖然日本男籃唔能夠出線到呢個階段,但參予今屆賽事嘅過程,確實令到世界籃球迷眼前一亮,而且更憑資格賽贏得奧運入場券,圓咗48年嘅夢想。

日本男籃喺上屆東京奧運會,以主辦國身份參予比賽,但今次可以從資格賽爭取到奧運入場券,呢個場景對上一次已經48年前,即1976年蒙特利爾奧運。從球隊數名老將如渡邊雄太等賽前聲言,如果今次喺籃球世界盃唔能夠協助日本隊贏得巴黎奧運入場券,就決定退出國家隊,決心之大可想而知,結果兩次上演SlamDunk式反勝,先贏芬蘭國家隊,再喺次階段贏委內瑞拉,證明打籃球身高並非唯一條件,鬥心先係最重要。

據Video Research一項調查所得,今屆負責直播嘅朝日電視台,轉播每場日本男籃打世界盃賽事,收視率都不斷有增長,其中取得入場資格關鍵戰對佛得角,喺主辦地點冲繩嘅收視率達到個人24.5%/家庭34.4%,而全日本則錄得個人15.9%/家庭22.9%,係朝日電視台本年度從4月2日開始計算起嘅最高收視節目。

從網上好多報道所見,1990年便開始繪畫《Slam Dunk》籃球漫畫嘅井上雄彥,亦有到冲繩場館替日本男籃打氣,而事實上呢部井上老師表達對籃球鍾愛嘅漫畫,30多年後依然不朽,仍受到廣大籃球迷歡迎,除咗最新電影版《The First Slam Dunk》喺大半年前開始上映,除咗令大家又再回味,甚至讓年輕一輩認識呢部作品,確實係經得起時間考驗之作。

喺比賽場館,日本主場賽前奏起《男兒當入樽》片尾曲「直到世界的䀆頭」,相信不單令到在場球迷熱血沸騰,也會使到球員為爭勝灌入意志。當對佛得角比賽結束後,場館播放《The First Slam Dunk》片尾曲「第零感」,全場唱起勝利之歌,雖然筆者只是睇網上短片,但亦感受到一齊圓夢嘅喜悅,兩首歌也完美首尾呼應整個日本隊爭奧運入場券之旅。

文: #戰鬥員A

#keymansoho #KO求驗客 #thefirstslamdunk #日本男籃 #2023籃球世界盃
fiba尚算認到同平民打既籃球係同一種運動
nba睇落就覺得點解好似同我平時打既籃球好似2種運動黎
仲有無防守3秒 想攞個籃底2分真係要肉搏返黎
鍾意睇猜波傳切fiba都賞心悅目d
我都覺但原因係FIBA爽快得多 死球唔會拖 timeout一分鐘就一分鐘
冇防守3秒戰術上嘅變化多好多
其實NBA為甚麼要加防守3秒?
南斯拉夫人勁高大
真正戰鬥民族
學唔到
而且南斯拉夫民族差異好大
克羅地亞人矮,唔打籃球,但踢波最勁
波黑直頭伊斯蘭人
會出現更多球星之間one on one嘅對決 外線球星有更高商業價值 進攻畫面好睇啲就多啲人入場當食爆谷輕鬆下

利申:估
塞爾維亞原來這麼勁? 分組時真看不出來
美帝對呢兩隊屎硬

勁到
bogdan打nba都唔多夠
打國際賽勁撚到
已經輸過俾立陶宛
係無諗過塞爾維亞會輾壓立陶宛
不過有得揀都唔想打多次Lithuania
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞