公司個00後因為打風話唔返!

157 回覆
88 Like 1890 Dislike
交代返少少背景
公司兩個月前請咗個00後啱啱過咗試用期,學嘢上手係幾快同work smart但係態度就唔算特別好。

尋日下晝天文台已經講到明打風,HR出左email比全公司包括清潔姐姐希望全體同事留喺公司過夜聽日起身可以直接返工,講到明黃昏六點前會派發睡袋同杯麵,又唔係啲咩大事而且見工嗰陣HR已經提起過打風嗰陣公司係要留係公司過夜,點知尋日五點公司個00後竟然執嘢走人。。。我哋成班90後睇到呆咗,佢仲話今晚要同屋企人食飯一定要返去。。。佢話聽朝早點都會搭的士返嚟

好啦尋日OT嗰陣見到天文台掛8號風我已經知道出事。。。成個朝早打咗俾佢十幾次都去咗留言信箱,點知條撚樣竟然喺公司WhatsApp group話今日打風返唔到。。。我哋成班90後即刻屌咗出嚟

Supervisor 即刻嬲到話要Zoom見到佢。。。冇幾耐之後HR CC email話佢已經俾人炒咗。。。依家搞到連茶水間阿姐都知
依家咁嘅環境有工比你返已經好好
打風都要做假膠 你好無聊下
真人真事
打風都要返 多數都係廢工 返唔返都唔重要 自己命仔緊要
你咁驚死仲學人返工
唔係話針對00後,不過果個同事就係00後黎
00後通常都係咁
Tldr
真人真事
雖然都知道樓豬係假膠
但我都想睇下hr個email
咩工要因為打風係公司過夜
日資/台資 大撚把呢d公司
投行
咪就係囉,啲人無知先會唔信單嘢係真。
香港的確係有臨打風前要員工留宿等第二朝可以齊齊整整安全返到工嘅公司。

樓豬,你係咪返緊呢間啊? 唔好再出膠post快啲入好啲信封,唔係姑娘又鬧你㗎喇
清潔呀姐都有email 咁癲
真人真事就直接POST封EMAIL上黎睇下
大公司係咁
你勤力啲做上嚟就會知
簽咗保密協議
香港人八號風球飲茶睇戲喎
冇人返工邊個招呼你
吹個花盆落嚟扑濕你
去急症室自己包紮傷口?
無鬧到佢跪喺度 0分
咁茶水間啊姐洗唔洗過夜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞