土耳其熊爬行家族 掀人類「向後進化」爭論 父親怒轟:我們不是人猿

25 回覆
4 Like 7 Dislike
大家信唔信係堅野

【有線新聞】直立行走向來是人類獨有的生存優勢,雙手「解放」才得以孕育科技及文明,但土耳其卻有一家人如同「返祖」般,部份成員天生便用四肢爬行。研究發現這家人的腦部構造存在缺陷,但應該不至於此,甚至引起學者就是否出現「向後進化」而爭論。

非猿類指關節行走 手沒不協調可做針線活
綜合外國傳媒報道,這名為烏拉斯(Ulas)的家族住在土耳其南部農村,除父母外,一家19名孩子中有6個「與生俱來」就用四肢行走,但與猿類指關節行走的四足步態不同,更傾向是「熊爬行」。值得留意的是,爬行的家族成員未有出現手、言語和眼球運動等協調不良,反而都會做針線活。

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/%E6%96%B0%E8%81%9E%E7%86%B1%E8%A9%B1/154990/?utm_source=facebook_cable_news&utm_medium=facebook_link_organic&utm_campaign=share&fbclid=IwAR1aKLj36xI27tl3RLsFutKYeZlBEANB1RRooX1EQsIM4iUKlfv9jFj9SWE
後入一流
研究發現他們患有一種先天性小腦共濟失調,包括小腦發育不全、輕度大腦皮層萎縮和胼胝體(連接左右大腦半球的白質帶)縮小,呈現輕度智力障礙、兩腿平衡力有問題。土耳其的學者將之視為「向後進化」(backward evolution),形容出現了「逆轉了三百萬年的進化」,是人與猿之間缺失的聯繫,又聲稱他們「不應該存在」。
土國學者提向後進化 英專家:極大侮辱
不過,倫敦經濟學院的進化心理學家Nicholas Humphrey卻不同意,認為是由於兩種罕見現象結合才造成,首先他們的「熊爬」不是像嬰兒一樣用膝蓋爬行,其次是由於先天性腦損傷,兩條腿很難保持平衡,因此才會被「引導」到將熊爬替代兩足行走;認為這種步態與「進化」毫無關係,有關診斷對這個家庭來說是極大的侮辱。
白卡佬
本來話後入一流 睇完呢段即刻鳩縮
針線活應該點改
家頭細務
唔係人 都唔係猿 新品種
明明就係病來既,講乜鬼向後進化,都on9
唔好唔記得,某些地區有“近親通婚”嘅現象
其實我都唔太信進化論
雖則話進化要好長
但點解啲intermediate form 唔exist

Distinct 晒唔係一個好convincing 既推論
父母都係?即係呢個地區嘅人,對外封閉,人口又少,唔知幾多代開始普遍人口都有咁嘅基因,所以彼此「冇血緣」嘅父母都係咁?
還是直頭近親繁殖?
可以習慣用手行路(可以用,可以唔用)
係可以視為進化

人類兩隻腳支撐身體令負荷過大
10個有9個老左 隻腳都係廢
支国冇咩?
我諗起飄流教室
Distinct 晒係正常
因為新物種取代左舊物種嘅生態位
取代唔到又無競爭先會並存
E.g. 長頸鹿同鹿
因為資源係得咁多
新物種出現 如果係更加適合個個環境
好容易就會壟斷資源
Then distinct
同埋向後唔係叫退化咩 點進化法
遺傳變異中,少數情況不利個體/物種延續,被視為遺傳病
而遺傳變異更多情況係中立,無所謂利或不利(例如膚色)
少數情況係有利於個體/物種延續

後兩者累積得多、又出現地理隔絕,最終會導致新物種
例如好多「環物種」(自己Google),A, B, C, D, E, 每一種都可同相鄰既亞種繁殖,但最終A, E無法繁殖

呢D都係明顯而且現存既演化證據
但係點可以做到大規模變異
好像今次人猿case
得咁少肯定會導致近親繁殖而出事

如果random mutation 淨係會變十件以內出黎 唔足以向後繁殖
所以就要長時間
當你有第一個competitive gene mutation
佢就更加容易可以去到雜交
因為佢有更加多嘅機會去交配同獲得資源
慢慢佢嘅後代都會有同等優勢
跟住loop
趕絕晒啲舊有物種
爬行對奶老左都冇墮得咁快
應該得近親喇
普通雙腳直立既人點會同佢地交配
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞