懷疑抑鬱症

26 回覆
3 Like 1 Dislike
大家好,最近懷疑自己患上咗抑鬱症,應該去搵咩醫生睇同點去搵醫生睇?有啲無助,又好驚俾身邊人知。
其實真係好普遍
如果未係好影響日常生活
試下搵信賴嘅朋友或家人傾下
睇下除咗食藥以外有乜選擇
如果真係影響到生活
甚至有少少唔想生存
就搵個精神科睇下

通常都要三兩千蚊睇一次
政府普通科門診轉介政府專科
價錢平但要排期

私家精神科
貴但唔使等
呢鋪我撐你
有人傾
講出嚟係非常重要
其實抑鬱比你想像中更多人有同平常
唔係啲咩難開口嘅問題, 如果情況許可, 可能同屋企人講講?
有需要就去睇GP再問問拎referral
我就係搵唔到人傾,因為我唔想佢地擔心,我唔想因為自己既軟弱令到老婆、囡囡同身邊既人擔心...但同一時間我呢排既情緒又極之唔穩定,我好驚長久落去會影響埋家人之間既關係。

我都有少少同樣問題
以為我開post
知道自己需要人幫手已經做得好好👍
你覺得自己有咩症狀
開始去到有自我毀滅既想法
首先list out哂你近期嘅煩惱同困難先
再每一個細項睇下
其一 自己真係面對緊 可能係adjustment disorder
其二 自己FF最壞情況出黎 未發生亦冇咩可能發生 但無時無刻都諗起 可能係depression
Adj & depression 2者都有可能
如果情緒真係處理唔到 建議盡快求醫
傻啦 你諗下如果掉返轉係你老婆囡囡係咁樣 你寧願佢哋收收埋埋定同你講先
你唔想佢擔心時 佢都想成為可以支持你嘅力量架嘛一家人有咩唔可以一齊面對?
不過都理解你嘅concern嘅 你會主動向外求助係好值得鼓勵的 如果驚出去面談很貴 會唔會考慮下啲可以online傾傾嘅platform探下路先?如果ching英文counseling都接受到 可以睇埋外國報價格下價先wor
唔使太擔心先,呢個問題係香港,絕對比你想像中普遍,有呢個問題嘅亦唔係異類。
我都係最近發現自己有事,食左個零月藥己經穩定返好多。
我明白由發現、接受自己、睇醫生、接受食藥、向別人坦誠去傾自己嘅狀況,每一樣都係好大關口嚟嘅。
唔使驚家人接受唔到,真係愛你嘅人係唔會因為情緒病嫌棄你嘅。
雖然我伴家人開頭都會不知所措,但好快佢哋就Pickup到,仲好快同我一齊面對。
香港男人,習慣孭起所有嘢自己解決,我都係咁,明嘅!
但咁樣落去遲早出事,反而有時舉手話自己搞唔掂,會令你減輕好多壓力。
你而家有無面對咩困難?例如:想初步測試自己狀況?唔知搵咩人幫你?唔知點入手睇醫生?講嚟講吓先。
你好!
在你的文字中感受到你正面對着很大壓力和愁煩。自己一個人承受着,真的不易。如果你不介意,讓我們陪伴你一會,好嗎?
你可以進入網站內的『Chat窿』 https://chatpoint.org.hk/ (星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),和我們的義工傾傾吧。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!
應立即去急症室
急症會受理?
受理,先會接受觀察,上病房,當值精神醫生會見你
其實有抑鬱症唔代表你軟弱ar,就好似感冒咁,凡是人都有機會中招咁。所以唔好怕,最重要係找醫生去睇睇,等醫生去判斷你的情緒情況。其實同家人坦白溝通都好重要,你要俾機會佢地去幫你,如果你唔講,有咩事發生佢地都冇法子儘快去幫你AR,到時你家人可能會好自責的。
好少見連登一個post入面咁溫馨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞