覺唔覺得依家D人仲興用MBTI標籤自己好7

20 回覆
12 Like 21 Dislike
唔覺得MBTI既象限劃分有幾準,又過時,唔同時侯測個結果又大變動,玩到同生肖星座差唔多,又太靠測試者主觀判斷
點睇都BIG FIVE優勝D,但講親都冇人識
BIG FIVE原理係因素分析方法+大量搜集形容性格既字詞由下而上經驗歸納出五大向度/概念:

例如你可以從BIG FIVE表現判斷到邊D人性格差D愚昧D冇咁易有成功人生:
高神經質+低開放性+偏內向+低盡責性+低親和性

由此,反推都可以設想到role model人生嬴家性格係點:

BIG FIVE又可以睇到男女整體差異:

MBTI and Big 5 Differences:
https://www.youtube.com/watch?v=Be1yAswv5wk
你用數字嚟標籤自己
理論同方法原理上我都覺得BIG FIVE都精細度高D

有冇人研究開性格心理學?
我jfft
有冇聽過 TJTA
神學院 會教嘅性格分析學
MBTI依家俾人用黎圍爐,唔係用黎自我認識、判斷他人既理想工具
仲未淘汰只係因為太滲入流行文化多人玩、太簡單、總有個分類啱自己咁
MBTI D測驗問既問題又太模糊
講到咁專大家睇都唔睇啦,就算100%準都好。
MBTI就係夠簡單,但係又好過星座咁先普及,唔洗太認真。
成日提住個d人只係用黎合理化自己既任性同缺憾
個分類其實都只係方便人地知自己係偏向邊一類人
方便人地將一班人分類黎做研究

如果做完測試覺得更加了解自己,先發覺自己原來係點樣點樣
我自己覺得係俾個測驗引導咗去自我標籤
有啲本未倒置
到呢個多人用你又咪話7,屌!
其實呢啲測試真係有價值咩
次次見工都俾人叫填呢啲
跟住問佢哋啲同事多數係咩type又唔答
之後話份工唔啱我 講乜鬼性格唔啱姐
唔請咪唔請囉 早啲講我去見第二份唔好
MBTI On99
自己係乜人都唔知咩

利申冇做過test,人哋問我MBTI係乜,我就鳩答
C U T E
有時碌IG一見到D人寫明自己係邊個MBTI性格,但其實外人睇完係唔會了解佢多左,我唔會知道佢會點對待其他人、係咪壞人? 性格係咪好到識得過? 更加唔好講D細節價值觀、文化差異、佢想成為一個點既人。

就當你係測到自己偏向發明家工程師性格唔通又真係做到工程師發明家咩,跟住就覺得自己係嗰幾%人好別樹一格,但其實智力低 能力低 技能少,現實只係平平無奇性格唔突出既普通庸人
覺得拎MBTI黎標籤自己,成件事好自欺欺人。
IG寫明嗰啲通常識佢真人完全唔覺佢係個咁嘅人 可能係佢理想中嘅自己
一定係九型人格準過MBTI
見工都要填咁on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞