有冇高手orz ? 換左新底板 上唔到網 admin 個pin話無法使用點搞

20 回覆
1 Like 11 Dislike
gigabyte z690 aorus elite ax rev 1.4 wifi6e bt ddr5 lga 1700 atx 2023 edition

唔知關唔關driver事??盒入面有wifi天線 但冇光碟

lan頭橙燈

純換新底板 但原來既driver 全部無效

依家好彩有guest入到window 諗住用usb裝lan driver 但裝driver果d全部要我admin權限 但又話我個pin無法使用 要我上網重設 但我就係冇得上網先要裝...吹漲

點解要做工程師好辛苦
換新底板就洗機啦
冇光碟好多年啦
orz
你無local admin account?
有啊 入返原來個pin 但window寫住無法使用 叫我重設
而家買d底板唔係實會跟隻有哂driver既usb你架咩?好似以前光碟咁
重裝network driver,唔得就重裝windows
貴底板先有講緊rog crosshair rog apex 個d level
即係你想淨換底板, 但係其他全部用翻原本software?
sorry 我打得唔好有d誤會
唔係window無法啟用

係admin ac登入唔到 系統說明話:““安全性設定有所變更,所以你的pin不再有效,請重設。“

但我成部機連左lan都上唔到網搞到乜都做唔到 重設都要我上網先得
其實正常會起馬上到網 ??

唔該哂上面咁多位大佬先 再搞唔到我聽日可能真係迫住洗機 依家冇admin好多文件save都backup唔到 喊出黎

真係天真 冇諗過換底板咁大代價
我對上3塊板2華碩1技嘉都有usb先咁講
如果你淨係要driver就可以解決到你問題既
你咪搵隻usbc頭手指隊落部android機度上網down完插番落電腦安裝咪得
望多次你篇野,冇野,當我冇講過
你自己 GOOGLE 好過 LA
你個 OS (WIN 10 / 11) 之前開左 WINDOW HELLO 果 D 十九多重認証所以轉 HARDWARE 先會炒.
要用傳統入密碼login
唔可以用6個數字

有人都講咗windows hello問題
Window hello係跟tpm
屌你老母乜都唔撚識就咪乜淨係學人換塊底板
問埋晒堆咁基本既問題但你換底板前完全唔做功課
到出咗問題就屌點解要做工程師
換底板or淨係換u 正常都會重裝windows
想照搬舊ssd/hdd 即插即用就祝你好運,唔一定得
最後真係要用USB重新裝多次WINDOW先得 上到網了
留言比以後GOOGLE到呢個POST既人

換之前點都要backup左先 跟住解哂全部admin密碼(可能唔洗重裝?)
依家用recovery睇下救唔救得返另一隻SSD(換新機前有backup到 但諗住搞掂好開心del左)

THX哂上面同TG入面咁多有幫手既巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞