工程third hon仲考唔考到牌?

25 回覆
2 Like 6 Dislike
小弟啱啱 grad,ME third hon咗,想問吓如果之後想考IMech E CEng係唔係已經唔得?
邊間大學,邊個簽名重要啲
事在人為 冇話一定唔得
識人好過識字
考到
考唔考到牌係睇你入到咩公司識到咩人
HKIE 一定係
所以要入到大consultant 做
無話唔得

但scheme A好似寫最低要求2nd low

有錯請指教,太耐唔記得
女人優勝之處係邊?
可以,已經行緊scheme 了。不過公司差唔多個個都係考英國牌…
考到
去考外國牌
只要你degree accredited 就得
睇你係charter咩
如BS, MCIBSE 2015後 degree grad要補個master
MiMechE 就唔駛master

其他工程你再研究下
有人sponsor你同埋簽你份report咪得
理鳩你邊到畢業咩
咁好阿hkie班小圈子
不過預左交多幾次錢比班老屎忽玩尻你
有試就有機會,唔試就冇機會。
記得睇清楚啲terms,有需要就讀個Master洗底。

其實小弟當年都3rd hon,照有得讀PhD同順利畢業。3rd hon唔代表冇料到。
Thx ching! 另外想搭單問吓3rd hon係咪唔會入到local d engine taught master programme?
賓周短唔代表實力差,你講出嚟有冇忍住唔笑?
Accredited 即係代表跟返HKIE 考牌嗰個qualification?

佢上面寫accredited 要Master,但係下面又話跟Washington accord ….
認真講,徐立之教授都係3rd hon
大學成績只係個排位賽,畢業後先係真正嘅比賽。3rd hon大不了咪起步差啲,之後幾十年大把日子追。大學四年都係紙上談兵,可以累積到幾多功力實力?
事業最緊要講耐力,同埋小心啲唔好受傷唔好出意外。未到終點,都未知邊個笑到最後。
最好你去iMechE 個官網有個academic checker check下CEng qualification

通常一星期內有feedback

你就算sd email問uk membership staff, 佢都係叫你用個checker check左先
補返條link for
qualification checker

希望幫到你
加油
如果巴打會疑慮自己個間唔係accredited

咁建議搵間出名既大學正正經經補個master
我嗰間係accredited 嘅,但係就唔知使唔使Master
同埋如果要Master,個programme 係咪都要關engine事?
如考CIBSE,master唔駛關Eng事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞