美股認真討論區 MMMCCCLIX

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
果果
勁似egm
連郡倉圖有邊張係真
今晚入soxs
中間o個一上同一下係咩事
忽然間賺左400億倍?
一野輸左年半?
根據CNBC引述Edelman Financial Engines的一份報告發現,儘管百萬富翁的淨資產很高,但只有不到一半(即44%)的人感到「非常舒服」。報告還表示,事實上,只有12%的美國人,以及29%的百萬富翁認為自己很富有。

需留意,上述百萬富翁的定義100萬美元,換算為港元已達780萬元。

怎樣才能感受到「富有」?
在銀行存款方面,大多數人表示他們需要在銀行存入100萬美元,但高淨值人士的門檻要高得多。Edelman Financial Engines 發現,超過一半的人表示需要超過300萬美元(約2352萬港元),三分之一的人表示需要超過500萬美元(約3920萬港元)。

根據CNBC引述Bankrate的一項調查顯示,美國人表示,在工資方面,他們需要平均賺取 233,000美元(約182萬港元)才能感到財務安全。但要感到富有,他們需要年收入近 50萬,即平均483,000美元(約378萬港元)。
差唔多啦
如果係問幾多為之 "足夠", 可能百萬年薪
但宜家問幾多為之 " 富有", 咁就要五百萬了
死撚左
2千萬做定期好夠了
Nvda升完未
有冇人一齊入場
SS大空飯
我買左AMD
星清隻街市得返38
3點鳩拉棍
一係升天,一係升癲
戒賭名單:
我承諾唔會再賭錢落海
唔會再有賭仔心態
唔會再fomo
唔會再亂買
唔會再追
唔好貪心
唔好左一巴右一巴
唔好比人震走
唔好亂止蝕

1.与田祐希
2.明治朱古力(永久有效)

做得空軍都係反社會人格,咁鍾意唱反調
地球都人多
不如去火星
做咩姐你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞