有專家稱福島核電站堆芯未能取出 將不斷產生新污水

59 回覆
4 Like 25 Dislike
日本政府明日開始,將福島第一核電站經處理的核污水排海。香港核學會主席陸炳林認為,目前最根本問題,是日本當局暫時未能將福島第一核電站損壞的堆芯拿出來,他指這情況好嚴重,現有儲存缸放水出去,但同時不斷有新污水產生,每月會有相當於一個泳池的核污水產生出來。

陸炳林在本台節目《千禧年代》說,一日未能將損毀堆芯取出,未來30年會繼續有污水排出。若要取出堆芯,可仿傚切爾諾貝爾的做法,但需要好長時間,涉及很多金錢,他本人今年3月中曾去福島訪問,日本當局似乎未有很實在方案如何處理。現時排放核污水的做法,對日本政府來說是最簡單方法,而其他提議也比較昂貴。

特區政府明日起,禁止來自東京及福島等10個都縣的水產品進口本港。香港餐飲聯業協會會董、日式餐廳負責人陳強表示,有關都縣的水產佔餐廳貨源約一成,對日常運作不會太大影響,除了一些時令或特色海產之外,也可在日本其他都縣採購。

陳強說,目前最大影響是市民信心問題,他指自日本政府宣布排放核廢水後,日式餐廳生意即時跌一至兩成,其後更擴大至三至四成跌幅,有餐廳更跌接近五成,形容是驚人及誇張。他期望當局有特別措施援助業界,例如設立過渡基金。
全世界政府都係仆街
每月會有相當於一個泳池的核污水產生出來

咁少就由佢啦,支那啲工廠廢水一日都唔止呢個量啦
我抵諗啲
我去日本食晒佢飲晒佢
香港核學會主席陸炳林

勁呀 千里核水傳心師
望住班連登仔爭住幫日本政府含撚勁肉酸
咁佢真係有去過現場
呢啲係未溝淡
old news
上次呢個香港柒撚到落地核學會已經柒撚鑊甘
你地臭閪蚑那既大亞灣嶺澳台山陽江呢
講埋d有留意既人都知既野,扮晒恐怖咁吹大。

切爾諾貝爾都發生左近40年一樣要石棺,
日本單野12年就想拆到?
講再多
我哋都係會去日本
幫襯Amazon JP
食日本嘢
港共你班撚樣收收皮
成億日本人都未驚la
大亞灣核電廠點樣
祖国排出嚟嘅核廢水無害 相信政府 不怕
日本仔啲水產我就抵諗啲幫大家頂啦
講真 港共政府啲官唔洗食日本嘢咩
唔係點會淨係禁十個都道府縣
係好撚on9
專家可以食一食屎先
人哋去過現場
係,等緊有信連登勇士去呢個泳池咁大既廢水權游水
身體力行向香港政府示威,証明排出廢水無問題。
罐,打錯。
個專家咁勁就去國際原子能機構做
否決份報告啦
姐係長排長有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞