香港小姐2023|黃泳嘉牧童笛才藝表演被指還原鐵達尼號meme:終於知道鐵達尼號為何沉了

130 回覆
8 Like 99 Dislike
天才表演最好睇
愈膠愈好笑
用風扇吹住可以玩強風all back 頭
一班呀姐…..無個靚
https://youtu.be/CwSWIZ6V6pY

即係咁,牧童笛係中世紀到巴洛克時期同小提琴同級嘅樂器來

係現代音樂教育搞到勁柒
終於知道香港為何沉了
橫笛棟蕭,吹牧童蕭
公道
所有藝術從來唔係個道具, 而係個人點發揮
唔係ubc添 係new york Columbia U
好有以前旺角行人區的感覺
It is not the 笛 ,it is the guy who blows it
因為牧童笛咁多種樂器中算係最平果幾種之一,物以罕為貴,個個都識咪好似好柒咁
買多條蛇攞係前面,成個表演升級曬啦
真係好出位
幾個原因令牧童笛係現代社會好似好柒咁:

1. 樂器太平, 心理覺得膠樂器係玩具
2. 學校成棚人一個老師教30個學生吹, 有咩其他樂器係咁教
3. yamaha最平最支saparno笛吹咀係2舊膠組合, 高一grade果支係一體成型, 密合度差d容易高音會破音
4. 教果個自己都無正式學過木笛
5. 只係教你吹個音, 唔會教你樂器既歷史, 中世紀音樂樂團既編制, 木笛係一個家族來好似string由violin到double bass有唔同音域:

6. 大部份地方只教saparno唔教alto, 係因為教學時期遷就小學生手型, 但alto個音域會接近人聲d, 大部份作曲家為recorder作曲都係alto, 去到中學時期就極少學生揀木笛做專精, 台灣會初中教埋alto, 個音無saparno咁尖而且都好易上易/指法易由saparno轉去其他木管樂器

無記錯2021定2022年校際音樂節樂器冠軍就係牧童笛,但係搵唔返條片
佢係真架妹嚟混血兒

3號條腿好撚正。。。。
原來可以玩到咁
佢呢招醒呀,成個含撚嘴比啲老細睇
juliana 表演乜?
勁到痴左線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞