美國車牌轉香港車牌

47 回覆
0 Like 9 Dislike
咁我個英國牌喺英國都可以揸3.5噸、8座以下嘅車(包括Hiace、Sprinter),但我cup香港牌只可以換1號
佢話美國13噸ma
巴士以外既車香港係計噸數
但係香港2號牌最多可以揸5.5噸可能就係因為英國牌唔揸得3.5噸以上,所以只可以換1號牌
返到香港,俾900-1000即刻換到,好似等幾日就收到
原來係咁,咁就冇咗個2號牌,雖然暫時唔會揸van但都覺得好似有啲蝕底咁
其實我都唔知點解,可能呢邊私家車牌係畀你揸到hiace 呢類嘅van 仔掛
但我學車個陣覺得highway仲易揸
city細路窄到仆街仲要睇住啲單車滑板
我學車果陣highway都冇揸過上去 幾年前ebike同啲濕鳩scooter 仲未出現嗰陣好易揸
吹呀?
吹牙+1
普通牌(class c) 可以揸貨車最大租過尼隻26ft uhaul truck
尼度個個都咁揸, 見過有人租到再長D(另一間叫penske)
客觀事實就係美加畀台灣人換都唔畀你班中国香港人換

都唔知你班中国香港人邊度嚟嘅優越感
其實咁大我揸都有啲驚,再tow 埋野其實可以咋超過 5.5 噸嘅野
XG人揸車真係仆街到
我自己換過 當時9月去讀書 1月考到車牌 7月返香港放暑假就攞到香港車牌
美國Freeway 最少行65 mph(105kmh)
Surface Street 就最少25 mph (40kmh)
正常行35/40 mph (65kmh)

根本香港啲路慢到傻
外國淨係分人頭/重量,冇咁得閑同你同一個size嘅車分van同私家車
我個日本牌都係up to 3.5ton

Flat Out之前搵咗條女上鏡都係咁
教佢揸棍波
如果我係外國考到車牌個段時間無住夠6個月就返咗香港,但之後有返去逗留超過6個月同有工作/讀書證明嘅話,其實係咪都可以換到香港車牌
因為窄,多車又多燈位,香港揸車真係貼錢買難受
咁點解香港先咁得閒分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞