美國債券一問

15 回覆
2 Like 9 Dislike

想問吓如果10年期債券,而家有4.3 而家買嘅話 係咪10年都係鎖定4.3?ib 有冇10年期債券可以推薦下
直接去ib search
例如債卷現價97.5$

下年3月到期

你而家97.5買入

下年到期就gurantee有$100 回收

未計中間佢可能派息之類
4.3 係yield to maturity,姐係到期前每年既收益率
美國國債keyword 係US-T
不如買Apple?
股票你唔會100%倉 但係債券可以 資產佔比高好多
唔好買十年,加緊息仲有得跌
買6M-2年,仲高息又快到期,唔洗坐死d錢咁耐
除非你有幾千萬要拎黎食息做固定收入放咁長年期
exactly
Current Yield 對現金流有影響,代表你每年實變幾多息而唔洗交30%稅

Ask Yield 代表你持有至到期時,計埋佢return 返1000蚊俾你,整體下的息
自己Google 下 coupon rate, ytm 係咩嚟先
T-Note 派息洗唔洗交30% 稅
& 派息既話ib收幾多手續費

感謝巴打
唔係 呢個yield assume你即時reinvest 攞左既利息
長債反映係未來經濟/通脹/利息預期,除非市場覺得要重新開始加多幾次,唔係依家都係price 緊9月加多次,同埋利率太高了,無可能幾年都keep住呢個水平

呢個水平既10年係好吸引,一黎你揸到期,未來10年有4.x%係幾吸引既回報,回租得2.x%,無風險既美債保你10年有租既1倍回報… 二黎2年係有5%,但俾盡你25年開始減息,你隻2年到期你就買唔返咁高息到時2年10年都係3% below,三黎,一減息長債既資本回報高過短債好多,2年6->4%可能債價可能係一蚊,10年4->2%可能係5蚊,25年你唔揸到期都可以食呢幾蚊
睇吓d油,農作物期價,邊個肯定通脹完左,美債跌到低過100咁點算。美國無啦啦都唔會減息住。扣埋通脹每年實得2.x%,除非過億資產既人,要固定收入要咁長年期,一係就老到退休/等退休唔再有任何風險先咁做。
到食債價升果陣,SPY己經有多過平均年份回報10%up,到時係股市機會更多。不過樓主無講佢打算係點,可能真係純買債死唔掂股都唔定
留意而家倒掛緊,長債係overstated
如果之後維持4厘,短債落返,長債會有5厘
長債債價會蝕,短債可以揸到尾或者換長債
如果繼續通脹加息,情況一樣
長債只有大減息會嬴,短債冇得輸
當然,而家20年4.6厘係吸引嘅,錢多可以買
但all in就有機會變SVB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞