部電腦一日一次Kernal Power重開

50 回覆
2 Like 1 Dislike
部電腦上個禮拜開始自己冇啦啦重開
睇Event Viewer係code 41 Kernal Power
試過用第二條飯煲線,第二個電掣
同另一部電腦個psu掉轉都係咁
換咗第二條ram,重插過啲電線,重插過gpu

無話咩情況會trigger到佢,有時打Apex 會咁,有時淨係上緊網都會,今日打咗4個鐘apex 無事,啱啱睇睇下youtube就自己重開

試咗用本身個psu stress test cpu 同gpu 個半鐘冇restart過,我真係唔知佢咩事會trigger到

CPU: i9 11900K
GPU: MSI Gaming X Trio 3070TI
老母板: ROG Z490-A
PSU: Antec HGC Gold 850W
有冇玩水冷? 有冇清塵?
aio嚟,前個零月先買,塵都冇乜
cpu gpu vrm temp 都正常
咁你唯有借埋主板去試,我自己就曾經因為gpu塊水冷板太污濁造成散熱不良繼而隨機熄機
去邊度借
冇fd用10/11代煙條
拎去黃金驚人試極都試唔到佢壞咩
我部機最初都係咁
試下電源教到最佳效能同埋PCI Express 連結狀態電源管理 設定成關閉
我部機係咁正常返
呢啲情況真係好撚頭痕
RAM有冇開XMP
有就試下降低200MHz

同埋睇下你插RAM嗰對位係咪A2/B2
係令人沮喪
我部嘢又係係咁
咩方法都試過
換ram槽、reset bios、降頻
最後重裝windows搞掂
Kernal Power大多數情況下都唔關火牛事

而係真係咩都有可能

甚至乎有software炒咗都有機
咁姐係冇結論
有XMP
但換咗第二條ram試嗰陣冇
之後第二日佢都係咁

睇kernel dump, 有時話呢個software有事,有時話另一個引起
update曬software, 重裝window都唔得

最後係CPU出事
除非你壞個部份成日死,否則你拎去黃金試未必即刻認到
一係買塊二手板試試

但用錢之前,做曬啲唔駛用錢嘅测試先
一係拆顯示卡用內顯上網上一日睇下有冇關聯?
。。。
咁睇下我用第二個Windows試下先
反正我有一個win11一個win10
唔想重裝住
呢個未試過,睇下重裝windows用下有冇事先
同埋都未必關gpu事掛,我stress test佢,佢都唔炒
就係佢唔係成日死
我試咗成個禮拜都唔知佢死咩
可以成日都唔死,但有時一日死兩次
但明明用佢做既嘢都一樣,唔係打機就上網,而兩者佢都死過
做曬chkdsk,
sfc /scannow,
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

唔得就先睇吓bios, 最後先reinstall windows etc
我上次debug 出事,斷斷續續試咗幾個月先揾到原因
chkdsk嗰啲debug親第一時間做既嘢做晒啦
bios reset咗幾次
重裝windows就等我試咗關唔關試先wipe
消除法,下一步可以拆一條ram試
試過直接用第二條ram
遇過差唔多ge問題,其實部機只要擺係度,咩都唔做,幾個鐘內就必定會自動blue screen出error code,唔信你可以試下夜晚著左部機,咩都唔開去瞓覺,第朝起身一樣係同你restart,你做唔同ge野只係加快佢blue screen ge時間。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞