覺唔覺得而家睇返聖經啲大戰其實好微不足道?

23 回覆
1 Like 5 Dislike
好似大衛vs非利士人咁,講到有神幫助,又擊殺巨人哥利亞,其他戰爭都係請求神嘅幫助。但係睇返地圖,發覺爭嚟爭去都只係丁屎咁大嘅地方,對比其他歷史帝國,例如羅馬帝國、波斯帝國、中原王朝,大過以色列王國好多倍,啲戰爭顯得好微不足道,唔怪得係神話故事。

聖經戰爭列表
https://bibleeveryone.com/ot-wars.php

以色列王國

羅馬帝國
體諒下 以前無gps
佢哋應該係行咗去地球嘅另一面
個解釋係話以色列人對耶和華信心不足,耶和華撚佢哋,喺曠野兜咗40年圈,中間有人話想回埃及家,有人死去,有人出世,有時死咗好多人,有次班友趁摩西上山拎十戒,成班友喺下面作反拜偶像,有次班友又爭啲渴死,好多事幹,試煉咗佢哋40年先入到迦南地
照計全知全能嘅耶和華一早知佢哋會搞到噉
所以話耶和華撚人真係神級!
我覺得係上帝無聊玩班平民多啲
神唔會錯,一定係人錯
有冇玩過AOE將啲村民撚黎撚去
撚人撚足40年。
不過係文明6都係 2 個回合。
4000 BC - 1000 AD: 20 years per turn (total of 250 turns)
真,講戰爭一定係二戰

全世界都打到謝哂
重會覺得藍色隊全靠我先打𨳍啲外族異邦人 敵人用祭司convert唔到就要殺
亞歷山大戰役、長平之戰嘅規模都大過聖經中嘅戰爭
羅門王、大衛王等

其實都只係小邦酋長

周圍國家歷史,全無相關紀錄
神既國唔係打返黎既。其實根本就唔係地上面。

約翰福音18:36
//36 耶穌回答:“我的國不屬於這世界;假如我的國真的屬於這世界,我的臣僕就會為我奮力戰鬥,免得我被交給猶太人。但事實上,我的國不是來自這裡。”//
俾人老點幾十年兜圈
你都唔會信佢啦
跟住又話你做咩拜偶像唔信佢
唔理 神唔會錯,總之係人類嘅錯
樓主見解獨特
流奶與蜜之地只係羅馬帝國嘅一個省,但係聖經就講到好似天上有地下冇咁樣
咁你覺唔覺得, 猶太人繼續係當中學習
係全體都比唔上樓主既一個連登post
睇過話個四十年
其實唔係行
而係周圍打鳩西奈半島啲部落
係一隊流民武裝部隊
難聽啲就係賊
屌,啱啱先諗番個名詞
「流寇」
但係猶太人成日話有神照住,但係發展唔到區域大國,之後仲要比人滅埋,宗教、人民都變埋

聖經好似話係懲罰,但感覺係開空頭支票

人哋阿拉伯無上帝幫助都發展到地區列強,例如伍麥亞哈里發,相反猶太人去到歐洲就人見人憎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞