香港拉麵全球第四貴,日本人震驚:太奢侈了

350 回覆
558 Like 13 Dislike
又話經濟唔好
上面有講 日高屋,大阪王將,仲有 名代富士,上野仲有幾間都 500幾Yen。 香港食得既 7-80元有既,不過都係一般。
英國人以為呢啲係正宗日本菜嚟
得啦大牌子呀嘛好好味呀嘛
有,邊皮啲既民居位,35咁上下,劣食嚟
香港牛腩麵靚啲既都成$50蚊碗啦
日本真係衰落緊人工完全跟唔上
名代富士 有soba連飯set
山梨縣得, 東京2線地點都有

400 有找都得, 但會係基本款
香港好多仲有加一
羽田機場都係1000Yen 有找
香港食乜都貴⋯⋯
喺東京千三円一碗
孤獨的美食家第八季第一集講果間
物離鄉貴
第一,唔一定物離鄉貴但條條撚屌連登狗就當聖經咁成日講住。
第二,拉麵喺好多地方平過日本,邊個話你知一定貴?
第三,要讀書要旅遊嗰個係你。物價就冇咩物離鄉平鄉貴,只有供求同當地價格水平。你班垃圾淨係睇啲英美澳加就話拉麵貴,然後就引伸到物離鄉貴,但從來唔識諗吓貴係因為呢堆國家嘅物價水平高,關你鄉下乜事?好簡單嘅邏輯思考:你必須搵到所有物價低嘅地方拉麵依然貴過日本先可以證明到物離鄉貴,唔係人講你講就當真理,讀多啲書啦懵柒
第一,事實就係證明到大部份本來價廉物美嘅食物,去到第二個地方係貴兩三倍,唔單止係物價問題。

第二,淨係講曼谷都可以反駁到你個物價水平高低啦泰國啲物價低啦掛?碗拉麵仲賣得貴過香港啦。

第三,好明顯唔止係物價咁簡單啦,技術唔係錢?係咪好多人一入職好似香港啲茶記廚師咁煮得咁有鑊氣?培訓唔使錢?煮食時間唔係錢?處理食材唔係錢?我上一個reply 就已經講咗,嗰個地方嘅生產鏈會影響處理速度,人力物力時間,賣得貴仲要計埋時間。

我尊重你先叫你師兄咋,起撚晒鋼咁 碌柒咁仲同我講讀多啲書喎,眼界咁撚淺仲句句屌鳩人話連登狗連登狗,井底之蛙
第一,戇鳩到咁仲駁咀,咩撚嘢事實?事實就係唔一定囉,仲話兩三倍,好撚心你跳出你個徙置區睇多啲啦
第二,我就唔知曼谷邊間賣咁貴,一般見到都係四五十,雖然比本土嘢貴,但明顯唔係甚麼[本來價廉物美嘅食物,去到第二個地方係貴兩三倍]。
第三,講技術就真正笨柒加戇鳩,整火箭呀?廚房嘢撚有幾多技術咩!識淥麵嘅人一個招牌跌落嚟責死幾個啦!講到咁巴閉,證明你真係不學無術嘅死廢柒,望出嚟樣撚樣都覺得高深莫測先會講埋呢啲戇鳩言論
唔怕話埋你知,你呢啲狗閪90後00後撚毛都未生齊又串撚柒柒唔識謙虛,就當益吓你個戇鳩閪。香港拉麵本來都係賣三四五十蚊碗㗎咋,係一蘭嚟到賣過百,然後所有其他餐廳先一夜之間跟佢賣成百蚊碗。你嗰陣仲飲緊老母奶唔知,但其他人就親身經歷咗呢一幕,明明琴日仲係四五十,今日同一碗麵就賣雙倍價錢。所以你嗰啲廢話,又物離鄉貴又培訓又食材又乜又七,就收鳩埋佢啦,根本就完全唔撚關事,戇鳩人一開口就知你廢柒一碌。小學雞永遠最忌扮大人,有功課就俾心機做啦,咁撚得閒講廢話
第一,乜撚野叫事實就係唔一定?你擘撚開你個隻狗眼看人地嘅屎眼睇下啦,拉麵邊度平均平過日本呀?碟頭飯邊撚度平均平過香港呀?屌你老母都戇柒撚鳩,淨係講一間呀?你老頭喺你老母個墳頭煮比你食咪平囉。仲未計佢好唔好食喎,你咪撚話一個第三世界國家就咁淥個麵出黎然後話佢係拉麵呀,個撚個都識煮啦去買包公仔麵咪得囉咁。

第二,篇新聞係日本經濟新聞出架,仲講咩唔知邊間賣咁貴,真係井底之蛙,前幾日先出報告,啱啱先google 完當去左次旅行呀?醒下啦弱智!

第三,痴撚線你真係柒撚到癲,煮拉麵淨係講淥麵都講得出你就真係不學無術個個廢物啦。我少食拉麵都知湯底,自製麵先係最值錢個樣野啦,講啲point 可唔可以比返啲力度,你呢啲就真係不學無術嘅垃圾啦,露底露撚到咁撚柒都係第一次見。
難怪咁撚仇視啦,屌你老母恃住自己出世早少少就喺度講三講四,有無諗過以前香港得幾多間拉麵呀?品質又如何呀?食撚住味千拉麵咪三四五十蚊囉井底之蛙,真係廢柴無生活上黎搵交嗌覺得自己好撚勁咁,但係每一個point 都係柒撚到你老母都喺個墳度爬返出黎想打撚死你同佢一齊落去。
英國點會冇野食,米芝蓮餐廳都唔知幾多間,乜菜式都有齊,你話英國菜式垃圾就話姐
去死啦甩毛00後,有冇幾多間關咩一夜之間double價事?有冇撚邏輯㗎?都叫你死返上碌架床上隔做功課啦!話埋俾你知啦死傻鳩,00年代死港燦唔係咁識食㗎咋,油麻地橫崗就已經當係寶,當時都係四五十㗎咋死懵閪!你老母閪未撚出世就問吓人先啦!柒撚懵懵奶你老母個閪窿!嗰陣有啲過江龍嚟香港試水溫,標榜日本正宗,你老母之類啲徙置區老泥婆都唔識欣賞,又話鹹又話淡,結果執笠收場,然後,你老母之類咪死死地氣排隊食味千囉,唔係點會晚晚排隊排成笠鐘,死懵閪!乜柒都唔知就撲出嚟俾我屌老母,真係孝撚順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞