「警世」係香港千其唔好讀中藥!!!

106 回覆
40 Like 3 Dislike
中醫=風水佬,
你有幾可見風水佬有degree?
咪又係靠吹

根本就係,但中醫中藥佬勢力大又多人信,先至靠權勢扮學問

中醫勢力大
中醫嘅大學課程有生物學 同 解剖,有學西醫藥理

日本有漢方醫,韓國都有
連登仔真係

但讀西醫野係冇用

讀西醫野又話無用 凈讀中藥又話搵唔到食

你中醫課程混西醫野wo

唔通咁就可以做西醫咩
中醫=風水佬,
咪又係靠吹

中醫勢力大

日本有漢方醫,韓國都有
連登仔真係

但讀西醫野係冇用

你中醫課程混西醫野wo

唔通咁就可以做西醫咩

大陸就話中西合璧可以中醫做埋手術

香港呢?
中醫=風水佬,
咪又係靠吹

中醫勢力大

日本有漢方醫,韓國都有
連登仔真係

但讀西醫野係冇用

你中醫課程混西醫野wo

唔通咁就可以做西醫咩

香港呢?

我諗依家啲人仲係中左簡單中醫v.s西醫既思想陷阱。

如果深入區分

中醫當然係五行,煎藥,我地認識既中醫。

而真正意義上的西醫其實係巫術,草藥,鬼佬認識既古老醫藥。

而我地平時見到既醫生,醫院系統,其實係現代醫學,以科學方法為原則,集各家之大成,所有經過科學驗證既野佢都會用。

而事實上部分傳統中醫既知識,現代醫學都會用到。

中醫勢力大

日本有漢方醫,韓國都有
連登仔真係

但讀西醫野係冇用

你中醫課程混西醫野wo

唔通咁就可以做西醫咩

香港呢?

我諗依家啲人仲係中左簡單中醫v.s西醫既思想陷阱。

如果深入區分

中醫當然係五行,煎藥,我地認識既中醫。

而真正意義上的西醫其實係巫術,草藥,鬼佬認識既古老醫藥。

而我地平時見到既醫生,醫院系統,其實係現代醫學,以科學方法為原則,集各家之大成,所有經過科學驗證既野佢都會用。

而事實上部分傳統中醫既知識,現代醫學都會用到。

香港唔太會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞