工聯會:逾百萬港人回鄉證將到期仍未續領

99 回覆
75 Like 31 Dislike
內地出入境管理局延長部分過期回鄉證的有效期至年底。工聯會今早安排逾200名長者,到中旅社的旺角臨時中心申辦續領回鄉證。

工聯會理事長、立法會議員黃國指,據他了解,今年上半年本港有約65萬人成功換證,仍有逾100萬港人的回鄉證即將到期,惟仍未續領,呼籲市民避免在最後一刻才換證

黃國指,中旅社特別加開的臨時辦證中心仍有名額,希望不要浪費資源。他解釋,由於收到長者查詢及求助,指稱不清楚怎樣透過網上系統預約換證,因此工聯會推出今次服務,協助長者及有需要人士申辦續領回鄉證。

現場有長者表示,因受疫情影響,已經有5年沒有去內地探親,現在回鄉證已過期3年,自己又不懂得上網辦理續領預約,故參與工聯會今次活動。

點解會覺得市民係最後一刻先去換證?乜講到好似一定要拎咁嘅?或者有D人唔再續呢?
立法強制去換囉
遲啲可能拎身份證都上到去啦 換黎把撚
到期仍未續領 等於軟對坑?
依班人最醒
唔續犯国安法?
點解我出入自己國家要用證?分裂香港?
遲啲可能冇「關口」添
又有人軟對抗
有錢咪每次返去整臨時證囉
換證費x 100萬人
$$$$$$
換一次收幾百
幾百幾萬人應該有啲武漢肺炎死咗,一係 走左
都冇得歡樂啦 換歡樂卡嚟把撚呀
冇需要用咪唔續,佢係咪on9
又歡樂卡又黑碼,咁都係唔上去
從未有回鄉證,香港是我鄉下
咁遲D係咪要回港證?
移民,唔換證。根本好多人移咗民。
仍有逾100萬港人的回鄉證即將到期,惟仍未續領,
呼籲市民避免在最後一刻才換證。

唉! 佢係米透露國家機密..
如果得2X萬人走.唔會出現工人不足.
收生不足.
同零售,食市生意會咁差.
跟本要解散香港政府, 由偉大祖國直接管治
所有公務員薪金同祖國睇齊
取消一國兩制
點解返祖国要證?你有見過北京人去心震要申請簽件?
d 人唔續關你L事咩
少人辦證咪炒9左中旅社d 人咯

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞