呢個網學Houdini 3D唔錯.

12 回覆
24 Like 1 Dislike

https://hdbp.io/browse/popular
有sample project + web live code preview.
而且好多都好高水準.
真係做到
1. 問題簡化
2. 用最少既node做最多既野.
3. 數學解決問題. (2pir).....

我見上網有教學:
Houdini特效師必修課《SOP+VOP》兩大篇章--900個常用節點
我就覺得奇怪, 900粒node一黎 無可能記得晒.
你就算寫javascript
都唔會記晒d library啦.
其實黎黎去去果幾個node.
同埋睇下自己鐘意邊一樣先 vfx, procedural modelling, animation... etc.
重點學習. 900粒node一野食落肚 到頭來得個吉.

就好似把日本傘project咁樣. By TakashiKoide.

傘葉 充份利用點既特性.
最簡單既方法skin, sweep既node.
達到好多可能性既procedural generation.
高質
hdbp好似可以直接upload hip file share畀人
有機會我都試下先.
香港多唔多行業會用到houdini
LM
香港比較少. 主要都係用於vfx特效.
外國既話會比較多.
例如: 遊戲既pipeline, 部分既modeling, animation.
電影既vfx, composite. etc
都係 game/vfx
有冇 take Chris bohm嘅 Houdini course
沒有.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞