王毅訪問新加坡會見李顯龍 痛斥美國已成世界最大的不穩定因素 李總理一臉凝重

196 回覆
85 Like 11 Dislike
錯在唔係豬將軍做國家主席
香港國際金融中心被世界第一大經濟體美國金融制裁,真係好別緻
呢幾年變得好快,已經真係好多國家敵視中国
唔知點解要咁戰狼格,究竟呢啲外國政策有咩好處我真係諗唔到
人地極拳但真係為人民著想
擺正牌移民同留學已經大把
李氏父子 就係中國人一直期待既明君

即係類似 文景之治咁
漢文帝, 漢景帝 都係專心發展民生, 歷史上明君代表

不過問題係獨裁國家 好容易出一個暴君
就好似 文景之治後, 就出左個漢武帝, 周圍打仗打到成個國家經濟崩潰
同慈禧太后 向八國聯軍宣戰一樣

以為自己好有料, 可以打嬴其他國家 稱霸世界
點知原來自己咁廢, 被全世界圍毆
呢排都笑到攰,黑下面先
李顯龍:講還講,唔好喺我呢度講得唔得
好似聽到痴線佬吹水
鬧你又唔係
冇人肯聽佢鳩噏
佢又唔夠膽兜口兜面屌美國
咪揾新加坡傾訴下 對面心諗你做乜鳩
自從90年代開代開放外資,思想開放會導致人民要求更多政經上嘅話語權同要政制改革,尤其習要鞏固自己權力核心,你企喺佢地個位去諗,只要一切以個人權力穩固同共產黨統治為最高政策制定方針,所有野就講得通,加上佢地長期係「深宮」入面,外部訊息好多由下而上,下面嘅人為求討好上面而欺上瞞下,政策自然同一般人嘅感覺差距大
李顯龍:你說得對
點解入共產黨?
巴閉囉,共產主義,疊馬。
我唔妥你,我可以打你;
我唔鍾意你,我可以拉你。
𡃁仔你睥咩呀?出嚟隻揪呀!(講咩呀死老襯?!)
隻揪呀!
揪我吖!揪吖!
我揪你你揪我,點呀?
你見過饑荒未呀?你見過死人未呀?
你話习大大你偶像吖嘛,你見過习大大未呀?
大平洋揸fit人吖嘛,好巴閉呀?
你知唔知佢老豆畀人批鬥佢掹唔到;
你知唔知佢親眼睇住佢前妻,走,佢救唔到。
你知唔知习大大諗緊咩呀?
話畀你聽佢唔想做黨主席,
佢唔想入共產黨,
但係佢冇辦法,冇得返轉頭。
(無刪減版本多了句黨員說「喂,唔好詆毀紅太陽喎!」)
係呀,每個人都有太陽,我都有。
其實,讀唔讀書,我理唔到咁多,
但係我想話畀你聽,行錯路,冇得返轉頭。
新加坡係親美國家
睇場合,國家級會談一定係英文,民間訪問/農曆新年嘅時候就有機會中文
王毅說,美國出於維持單極霸權需要,不願看到中國等新興國家發展振興。一方面縱容支持「台獨」勢力「倚美謀獨」

如果坡狗轉向支持支那

過多一排支那就會叫坡狗回歸馬拉
心諗:你都係玩返香港班官過嚟 我見到佢地會開心啲
好似聽緊啲公園阿伯鳩吹咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞