中國:拜登曾承諾無意「脫鉤」、無意阻撓中國經濟發展! 敦促履行承諾

181 回覆
30 Like 158 Dislike
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E6%8B%9C%E7%99%BB%E7%B0%BD%E7%BD%B2%E5%B0%8D%E8%8F%AF%E6%8A%95%E8%B3%87%E9%99%90%E5%88%B6%E5%91%BD%E4%BB%A4-%E5%A4%96%E4%BA%A4%E9%83%A8-%E5%B7%B2%E5%90%91%E7%BE%8E%E6%96%B9%E5%9A%B4%E6%AD%A3%E4%BA%A4%E6%B6%89-034230537.html
拜登簽署對華投資限制命令 外交部:已向美方嚴正交涉
2023年8月10日 週四 上午11:42
<匯港通訊> 美國總統拜登簽署行政命令,限制美國投資中國半導體和微電子、量子信息技術和人工智能領域。中國外交部發言人表示,對美方執意出台對華投資限制措施,表示強烈不滿、堅決反對,已向美方提出嚴正交涉。

發言人指,中方敦促美方切實履行拜登總統無意對華「脫鉤」、無意阻撓中國經濟發展的承諾,停止將經貿科技問題政治化、工具化、武器化,立即撤銷錯誤決定,取消對華投資限制,為中美經貿合作創造良好環境。中方將密切關注有關動向,堅決維護自身權益。

發言人批評美方打著國家安全的幌子,限制美國企業對華投資,真正目的是剝奪中國發展權利,維護一己霸權私利,是赤裸裸的經濟脅迫和科技霸淩,嚴重違反市場經濟和公平競爭原則,嚴重擾亂全球產業鏈供應鏈穩定,嚴重損害中美兩國乃至世界工商界利益,實質是搞逆全球化、「去中國化」。(ST)
拜登:Derisk能算脫勾嗎
直接爆比左幾多幻幻啦
歷史文件
一個連旅客用master/visa卡都唔收嘅國家話人「逆全球化」
人地內政關你咩事呀?
唔好干預啦
屌 你限制人地咁多野又得
白紙黑字聯合聲明都可以係歷史文件,老人癡呆講吓就咁認真
曾承諾
你話人就得 人地話你就話干預你內政
有脫勾阻撓咩
歷史講話黎既啫...
聽左你地講,國家安全係首要大事嘛,你做就得,人地做就唔得?
歴史文件
條女飛條仔都話大家冷靜吓先,暫時做返朋友,拖拖下賣甩條仔,我有咗新男朋友啦!一講就話飛人,白卡仔立刻反面斬你幾刀!

連登仔3年前要美國佬做嘅野而家竟然對現到
老人痴呆鬼記得咩
人哋去風險無脫鈎wor
而家個situation係明明結咗婚美藉丈夫日日去蒲玩6p 又日本 又韓國 又台灣 又歐洲
老婆都忍你仲俾你食軟飯
你而家仲要離婚唔俾膳養費 仲要唱衰個老婆喎
成個李汶翻版咁 連登仔無人性
大家咁話
Derisk not decouple
撚到
拜登: 無脫勾,你地可以繼續車衫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞