瘦係一種罪

32 回覆
18 Like 1 Dislike
Episode 1

我已經辭左職,如果話我串、太醒而得罪人既話,我抵死。但係我無,好唔開心點解我既身型會成日比人攻擊既原因。

我係做Design 既(2x歲男仔,身型偏瘦),因為做design需要有空間,所以公司比我同另一個同事坐係一間房做野,e個同事係接近30歲既肥婆,至少160磅,近佢dd都會聞到佢發出陣陣酸縮惡臭,佢叫 Emba。

第一日番到公司15mins,都係抄下開機開門password,d野放係邊之類。抄抄下既時候...

emba: 你見工果日唔係咁著個wor!(我見工果日著件恤衫,番工果日就 t shirt+長褲+波鞋)

我以為佢捉我儀容啦,心諗又唔係做文職,又唔係背心短褲,唔係t shirt 都唔得掛?
我就話係啊,今日好熱所以無著外套啊

emba: 你好瘦啊
我: 嗯...
emba用鄙視既口吻同目光: 早知你咁瘦,我地真係唔會請你!

我: ☺?

心諗e個同事應該好玩得,講笑姐。點知佢黑面對我再講多次

早知你咁瘦,我地真係唔會請你囉!(2 combo!!)

我: 苦笑... (你有份interview我ga肥西)

到 Lunch 啦,肥西emba就話帶我去搵食,去到 lift 口有十幾個同事等lift,有人就問肥西

Chery: 新同事啊?
emba: 係啊, 你自己介紹自己啦
我叫竹仔
chery: HAHA 人如其名咁瘦
大家仲等緊lift,仲越黎越多同事聚集係lift口

肥西好大聲講
佢啊? 真係太瘦啦!早知係咁真係唔想請佢囉!(3 combo!!)

我: 😨
chery: 下?關咩事啊...? 我地唔係做地盤bo...
emba: 太孱啦

瘦同孱係兩回事啊,肥都唔代表抵抗力好好,當肥西講完之後第2日,佢就帶口罩帶左兩個星期
Episode 2

完全唔明點解瘦都得罪人,反思多好多次係第一日番工短短 15mins 內既所有行為、回應之類,我敢講我係keep 住 smile、有禮貌、唔該前唔該後...

半年後我搵到原因...先留個伏筆

活到老學到老,不論你去到幾高位,都總係會有新既野而你係唔識既。更何況係我e d 無經驗既新丁。emba 堅持話唔係我上司,但算係我前輩,佢教我野我一定拎本簿抄低。之但係同一樣野係可以有好多方法做,例如 save file,你可以用mouse係左上角搵 save file 個掣又得,你用 short-cut Ctrl+S 都可以save 咁解。

emba: 拿!你可以禁e粒掣做e樣野
我: 噢!原來有e個掣可以用,我平時唔係用e個方法嫁,學多樣野好方便wor,謝謝你!

跟住發生既事,我以為拍戲先會見到,remind 大家佢係一個肥西先。佢將雙手放左係個咀前面,好似 whatsapp 隻馬騮 emjoi 咁,不過曲手指,然係慢慢轉個豬頭望住我,用開心、雀躍、輕挑既態度開佢個豬口...

嘩~~~ 你e 粒掣都唔識用啊~?
嗚啊~~ 我好驚~~啊~~~~~~
我好驚你過唔到 probation~~啊~ 哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈~

( ~既意思係拉長個音 or 好似皆大歡喜 趙學而講野個口吻,講最後一粒字前會停一停先chok個尾音出黎)

佢一路哈哈哈哈哈 既時候一路行左出房,然後過左隔黎房搵佢d fd (隔黎team 同事),然後我聽到佢地一齊 哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈
Episode 3

前提講到肥西 emba 係過左隔離房哈哈哈哈哈。

佢係房出面係識好多人既,大家都唔知佢係房入面變左樣既真面目,佢仲成日扮cute 扮可愛,我親眼見過人地問佢野,佢先轉身用胸貼近牆,然後用爪扮貓爪度牆,左右手一上一落,再用高八度+可憐扁咀樣講: 唔知啊.. 嗚嗚....

我見到佢咁樣爪真係覺得毛管棟,彷彿冬天飲雪水,心都寒一寒...

佢唔係向住我做以上動作,但做完另番黎見到我行緊過去佢度睇到佢咁既動作之後,立即黑面。

講番佢係房外既朋友,佢地係有邀請過我出去同大家一齊 Lunch 既,但去過2-3次我就決定唔再一齊食。個段日子3色台係做緊武媚娘既,我欣賞3色台將劇中較為沉悶既劇情砍左,令到成段劇更緊湊,小弟亦鍾意睇古裝,所以星期1-4都會買外賣係自己個位度食,煲劇又好,慳錢食飯盒又好,到星期5先會 join 大伙。

有一日我又如常地買飯盒係自己個位度食Lunch。emba e隻肥西就好鐘意唔敲門 bom一聲咁開門衝入黎,唔敲唔緊要,但係大力到度門會撞牆彈番轉頭就一定用左內功囉。

Bom!! emba 開門入來,
我已經聽慣左佢開門都要用武功,唔理,繼續食我既飯...

emba: 咳嘿(清喉龍) 我呢~~~~ 就好唔鐘意人買野食係間房度食,d野食味局到成間房都係味(隻手係個鼻度fing下fing下),

我有潔癖嫁!

講完當然又行開左啦,o岩既,我搞到間房有陣飯味係唔好,咁我去 pantry 食。

第二日,我見到佢買M記係自己個位開餐。

你覺得叉雞飯既香味會贏到M記成個餐既香味?試過答巴士係上層有學生食杯面,已經好香,下個站另一個學生拎住袋M 記上黎,無開個紙袋,已經蓋過左杯面既味。emba係個位度食香到我連買咩餐都聞得出啊,仲一直聞到放工都仲係比麥落雞餐既香氣擁抱。跟住我見到好多包過野既 "雲吞" 係佢張台度,再remind 大家,佢係有酸酸縮縮既怪味由身上傳出,潔癖!??

潔癖!??
潔癖!??
潔癖!??

如果你咁都叫潔癖,我一定係身穿白衣一粒塵都無既天使。

------------------------------------------------------------------------------------------

好啦,到星期5啦,大伙一齊 Lunch

女群眾A: 嘩~ 竹仔你真係好瘦啊~
女群眾B: 係囉係囉~ 食多d 野啦
女群眾C: 你係咪一直都咁瘦?

我: 係啊係啊... 無重過無輕過... 我身體唔係好吸收...

女群眾B: 我識啊邊個邊個都係咁瘦嫁,但男仔咁瘦真係唔係咁好囉

我: 哈哈哈哈哈哈 (扒飯/保持微笑 Loop)

女群眾C 細細聲: 咁瘦都唔知係咪有暗病

我: !?

男群眾: 點解你星期1-4 唔同我地食既?

我將欣賞3色台同鍾意睇古裝講比大家聽

女群眾C: 我以為你鍾意睇李治庭添~~ 你咁瘦又唔高又青靚白淨,So gay~

我: ................................................................................

e一次係我第一次同佢地 lunch ,之前無接觸過...
Episode 4

我條 team 得3個人,Boss、emba肥西、我。今日要為大家介紹肥西以外,隊目之中的另一個人渣 - 隊長 yoga。

Yoga
一個年近40既男人婆中女,嚴重煙癮的臭女人(煙臭),唔係每日都會見到佢嫁,因為佢會出去開會,但見親佢一定係以深色 t-shirt + 黑色賴屎窄腳褲現身。

正所謂上樑不正下樑歪,我深信emba用內功開門既方法係學佢既。 yoga bom一聲咁撞門入黎:

「竹仔,請到你真係太好啦!交比你既功課做得好好睇!」

因為佢交比我既工作到現時為止,就算佢幾憎我都好,都會用email 覆我 Great! Good! Well Done! 之類既詞語 forward 比所有人。咁當然唔ok既就會公開丙,boss 係咁好正常。但係yoga講完e句後,我感到肥西的不洩氣場。yoga講完要交低既野佢就會出房,因為佢係隊長,自己坐一間房既。

emba 用高8度既聲線「你又話唔識 after effect (design 既software,下稱 AE) 既!? 點解你會識short-cut,又識得做嫁!? 你見工唔係咁講個wor!你咁樣 yoga 一定覺得你好勁啦,佢唔識 AE 嫁,你一定呃到人啦,特別呃到佢,佢實覺得你好勁囉!」

「我淨係識e d... 難d既我唔識嫁...都要慢慢 pick up or 慢慢學....」我又保持我慣有既微笑回應

跟住佢又黎料啦...

「你識唔識隔黎 team 個品仔?」

「我唔識啊」我心諗我新黎既... 點會識咁多人... 雖然我係幾間大既 design 公司做過.. 但係都唔係識好多人嫁...

「你知唔知人地大你一年嫁炸?」emba 繼續講
「人地大你一年已經係senior designer,你睇下你~ 哈」

慣性講完又行左出房...

我番左e 度好短日子既時候,好多野都唔知放邊,我一定要求佢,我就問佢

「emba,唔好意思,請問e個 file 係咪放係e個位啊?」
佢個仆街真係要推薦佢去3色台拍宮庭劇,問完佢之後佢先冷笑一下,

「哈! 你問我啊?」然後就另番個頭繼續做自己野,無答

我唔係問你有無拍拖啊... 係做緊正經野啊大佬... 你要做公主都唔好係我面前做啊... 你搵到仔既話係佢面前先做公主啦... 但我覺得ok 既,你唔答,我樣野又急,我咪問多次,佢就好似我係佢工人咁呼喝答我...
Episode 5

其實肥妹的工作量唔多,只係佢不停地雕花。舉個例,佢會不停咁望住自己做好既 graphic 發呆,偶然會微調一d 郁唔郁都無所謂既地方。我起初欣賞佢e 種追求完美的做事方式,但後來發現完來佢係望住個 mon 訓著左,眼角會睇到佢鍾眼訓個頭突然高速墜落,然後鍾醒左就求其執下d位...

話雖如此,佢既工作唔多,但好似做到好辛苦咁,事關佢成日都唉聲嘆氣,仲要叫得好姣好淫果種。如果用AV情節黎形容,佢既聲就好似個女優比人摸緊胸時發出的輕輕呻淫聲,而唔係入曬果種喪叫。但係佢一做野就會每 10 mins 淫叫一下... 我有問過佢...

我: emba, 你係咪唔舒服啊..?
emba: 唔係啊? 點解咁問?
我: 你不停咁唉聲嘆氣... 叫得好密...
emba: 係咩!? 我自己都唔覺wor @@

如果個女仔靚既、香既,坐同一間房仲要每 10mins 叫一下,係幫助叉電既。但肥西既『龍之吐息』係干擾!

有人問我係咪故仔... 我強調,所有節情都係實在發生過。
------------------------------------------------------------------------------------------------
我地每月要交番工時間既excel表,就係將你番工既時間/SL/AL/PH 日子都要寫一次係excel表既文書工作。

我: emba, 我地番成11點,日日放工時間都唔同,咪好麻煩?
emba: 唔洗,我地全部寫 0900-1800 。
我: Thanks!
emba: 點解你個表打得咁快?

唉.... 諗起e件事就心酸
有做文職既朋友都知道,excel 表入面有無數個長方形既格仔,如果你在任何一格填左野,當你用 mouse 指向格仔右下角時,都會出現一個細既十字,而細十字既功能...

我: e度有個十字仔,扯落去就會連表格入面d formula 都會一齊 copy。唔洗逐個 Ctrl+c/Ctrl+v。
emba: 我頭先扯唔到個十字架既!?
我: 咁樣 (我示範一次),就扯到啦。
emba: 下!? 我扯唔到wor! 陣間再試,我出一出去先。
我: haha.. 好啦, 我扯到啊,你陣間番黎再試。

肥西係門口位停左係度,大叫

我唔覺得好笑囉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 極大力開門 bom 一聲山門走左。

我: @@?

後來回想番.... diu... 佢唔咪覺得我性騷擾佢啊.... 我係講 excel 個十字仔扯落去,我係扯到啊,但唔係講扯旗啊... 我點會無女到要同你性暗示啊... 就算係講性,我都無講錯,我係男人,我扯到你扯唔到係正常既,你何必要發曬難炸呢...
更何況... 我真係唔會對肥西講黃色笑話.......
如果個結局係屌爆個肥婆我會正皮
幾好笑
俾標題呃左我睇晒
無睇,
但好認同,女仔又瘦又靚喺肥婆圈子更加難以生存,
肥婆真喺世界級嘅又煩又是非八卦又自卑,
肥婆真係好煩 經常性要引人注意 但自知樣衰 所以成日踩低人
樓主 完左啦?
屌你咩開返講故台啦,我自選block撚咗講故架
我見到佢扮貓嗰度個心好寒
你講咁耐都未到重點嘅,你個伏筆伏咗去邊啊喂
樓主去左邊? 幾好睇
如果個結局係屌爆個肥婆我會正皮

有屌爆個肥婆啊, 不過鬧佢唔係結局
幾好笑

身處係果度好慘嫁... :(
肥婆真係好煩 經常性要引人注意 但自知樣衰 所以成日踩低人
樓主 完左啦?

未完啊..

極醜惡
Episode 6

之前有提及過本小隊除了肥西之外,還有另一個人渣之中既畜生 - yoga (前文有形容佢既資料)。
Yoga雖屬故事的支線,與我接觸亦不算多,但與主線故事有不可分割的關連。

yoga 成日開口埋口都話: "都無邏輯既!邏輯呢?唔合邏輯啊!"

原來成日話人地無邏輯既人係最無邏輯既,佢睇到人地有條刺,但睇唔到自己有成條樑木隊左係個頭度。

-----------------------------------------------------------------

yoga: 我知道你其他software都熟,但你要離開自己個 comfort zone 嫁,今次我比你既功課用你唔熟既 AE 做啦。
我: 好啊,我都想練習多d,但我怕d功課趕...
yoga: 唔趕啊,我地大把時間。
我: ok!

咁我就努力咁用我比較唔熟既 AE 做e份功課啦,到第二日下午...

yoga 又 bom 門入黎...
yoga: 你做咁耐既?你用邊個 software做?
我: 我用 AE...
yoga: 下!? 你用 AE? 唔怪得咁慢啦! So Stupid! SO~~~~~~ Stupid !
我: 你叫我用...
yoga: 做功課當然用自己熟既software 做嫁啦~ (又講多次) SO~~~ STUPID~~
我: .................................
yoga: 好啦,我睇過你份野,你e個位隔開少少啦 (佢手指係指住一個位),少少得嫁啦,好似油同鹽咁加少少~~ 哈哈哈哈哈~
我: 哈哈哈哈 (我都唔明佢有咩咁好笑,當陪笑囉)

隔左一陣

我: 改好了,請看。
yoga: 點解淨係e個位隔開dd?
我: 你話e個位,唔o岩???
yoga: e個位,o岩!但我話油同鹽加少少,油、鹽係兩。樣。野。即係有兩個位要改,唔好要我踢一踢先郁得唔得!
我: .................................

咁既外表,一身煙臭味,無理取鬧,一定係單身,
我願你單身一萬年。
lm
LM
I love Emba
加速

文呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞