【城市大學2023】CityU Ocamp全攻略 + 新生Starter Pack

22 回覆
7 Like 12 Dislike
話咁快就到左JUPAS放榜啦! 無論點都好,係呢到祝大家入到心儀既大學啦~
!
如果睇緊呢篇文既你成功入到City,咁就恭喜晒啦!

相信各位新生都對CityU非常之陌生

不過唔洗緊張!

依家我就為大家一一介紹俾你聽City學生之間既唔同術語,等大家同各位City學生傾計既時後都可以得心應手啦!

City唔同既Zone
City 入面有Red Zone,Yellow Zone,Blue Zone,Green Zone,Purple Zone。

但係有一個特別既Zone就係White Zone啦!White Zone就係指又一城,因爲又一城既裝修以白色為主,所以被稱為White Zone.

四不像
面對住又一城方向嘅位置,有兩隻四不像,傳說話掂過摸過嘅都會畢唔到業,所以經過見到就唔好多手多腳啦

時光隧道
連接City校園同又一城既行人隧道,由於入隧道後視野會忽然變黑暗, 所以就有個咁嘅名。

3m橋
連接紅門同時光隧道的天橋,因連接方潤華樓及蒙民偉樓 所以就有3M呢個嘅名

紅門
雖然城大有好多對門都係紅色,但一講到紅門,就一定係指Ac1入口既五對門。傳說如果有學生穿過中間紅門, 佢嘅GPA一定唔會過三。各位新生記住就唔好經中間紅門入AC1啦!

三上四
Ac1連接3樓同4樓嘅扶手電梯。

南山
南山邨,3m橋電梯可以直接通向南山邨出口。南山邨同時都係我地Shitty學生既宵夜聚腳點。

AC1
係最大嘅教學樓,學生最主要活動地區。學校以顏色分區 (zone),分為blue/yellow/green/purple zone。一般freshman入到去都會覺得好似行左入迷宮咁。

Podium
係Blue Zone 4樓中間嘅枱,通常大家會係轉堂中間或者落左堂想同Frd吹吓水既Common area。

Ac2
李達三葉耀珍學術樓,ac2 G/F, 4/F同5/F都有電腦室,係除左拉把外唯一可以print 野嘅地方。sem 樓大排長龍時記得唔好咁傻係Libra呆等啦!

Ac3
劉鳴偉教學樓(business school department 嘅所在地,入面嘅課室大部份都係供商科學生使用。

CMC
邵逸夫創意媒體中心(Run Run Shaw Creative Media Centre),位於宿舍Hall 10對面,則仁中心對面。

咁辛苦入到大學,唔係唔玩爆佢啊嘛?

相信各位Fm最最最關心既一定係O camp啦!咁身為Shitty既屎忽,等我用過來人既身份,同大家講解下宜家City所有既ocamp,仲有點樣揀一個啱自己既ocamp,避免大家中伏啦!

咁有樣野好多師弟妹都問我既就係:
今年有冇ocamp玩架?
疫情之後仲有無Soc搞O camp?
City Su都摺埋,仲有無O camp玩架?

答案係既!!!!!

O(SU搞嘅ocamp)
大o係city 入邊最多人嘅ocamp,但係自從上年學校唔再承認學生會之後,大o就冇再出現過喇

O(商院、人院、科工搞嘅ocamp)
中O 黎講,就係每個學院d人搞嘅ocamp,相信大家都係為左可以識翻一起上堂同埋做project mate嘅人,但係入到ocamp你會發現好多人都唔係同你讀同一科嘅,例如你讀marketing但係你入左到商院中O入邊會同其他讀 accounting或者 management 嘅人一齊玩。因為中O係俾所有讀商科嘅人入去玩嘅,所以入去識完人,之後上堂既時候,你會發現幾乎大部份都唔會一齊上堂咁如果你玩ocamp 系為左搵project mate或者攞source嘅話,咁中O嘅作用就唔係好大喇。

而中O嘅人數黎講,相對於除大O之外嘅所有ocamp都比較多,組爸媽未必可以個個組仔女都可以take care 到,所以如果你玩中O嘅話記住要同組爸媽frd少少喇。不過,話曬都係中O,人多識多d人對於大家嘅大學生活都冇壞,傳聞中O仲係出pool勝地所以大家有興趣都不妨試試玩。

O(自己個科d人搞嘅ocamp)
係細O入邊,所有嘅組員都會係讀同自己一樣嘅科,所以報細o黎識project mate 同埋搵人之後一齊上堂就實冇死喇
但係細o 嘅組爸媽就未必係自己果科甚至唔係city嘅人喇,所以係挽完ocamp之後就要靠自己黎同人保持conection喇。
而以商科為例,因為商科有六科,所以商科入邊會有6個細O,大家有興趣就可以睇翻自己個科黎報喇。根據以往經驗,ocamp個質素都唔差嘅,不過個ocamp挽嘅嘢都差唔多,少左d自己嘅特色。

Ac soc
嚟到重頭戲了細中o都係比大家識groupmate同埋有個同科照應,而ac soc既ocamp就一定係最好挽同埋識同一大班frd既地方,city最出名就有四大soc既,分別就係水會,insoc,天文,同永遠唔知嘅soc

水會:出名夜行船p,都幾撚恐怖,淫賤聽講之前年年ocamp都挽得好喪但係幾年前已經收左皮,想要淫亂U life既手足就報其他soc啦

Insoc:姐係投資學會,日日都見到佢地圍爐佢地成班友係podium圍威喂好嘈同埋出左名挽開小圈子。佢地年年ocamp都收得勁撚平但係ocamp質素又幾好,聽聞成個camp 都好chur。但係好似會揀比靚仔靚女挽,完左Ocamp仲有勁撚多活動亦係唯一唔洗dem beat既ocamp,自問好挽得樣又唔差先好報喇,柒頭就有翻少少自知之明咪報啦

天文:Sell warm就係佢哋嘅唯一宗旨!Ocamp出名有夜行同埋觀星年年都係去黃宜洲搞ocamp仔仔女女質素正常,有dem beat既野,ocamp都唔錯既但係聽聞今年好似冇人搞ocamp,所以大家要考慮下其他soc喇

gym soc:算係新soc,不過前兩年有淫亂事件流出之後出晒位近年仔女質素都幾好,但係真係想做占既手足可以收皮先,準備入去挽腳趾啦

Cook soc:對煮嘢食有興趣嘅朋友可以試吓,算係比較新嘅soc,聽聞好似比完錢冇活動玩同埋今年支莊好似已經收左皮,想煮野食既手足就冇計喇。

排soc:今年係第三屆排soc,第一屆有ocamp通常每個月都會有一兩次排球fun game,仲會有教新手既game想學同埋識打排球既手足可以考慮下入會,因為第一年ocamp,所以質素黎講都冇人知

Music soc:識音樂既可以入去搵下人夾band雖然入面啲人好似都唔多識音樂個ocamp 好似會有音樂會busking,不過前兩年有警犬做組爸直接比人屌到上天

Dance soc:鍾意跳舞既可以報啲仔女質素普遍都唔錯,有joint-u 跳舞event要練舞都幾chur聽聞Anson Lo都上過dance soc莊

Cul soc:今年第四屆 同香港文化野有關,睇佢哋嘅IG都整得幾好

大部分人都會報一個細O 加一個ac soc 嘅ocamp咁樣可以搵到project mate之餘 又可以識到唔同嘅人 咁大家就可以睇自己嘅心水報喇

咁講完ocamp之後,希望大家對city 嘅ocamp 有初步了解。不過通常大家會對reg day 都有d 疑問,咁下邊就係小弟認為大家通常會問嘅問題,做翻個Q&A黎解答啦
除左申請學生證之外,Regday個日仲要做d咩?梗係要去行下木人巷啦。
Q: 咩係木人巷 ???
A: 木人巷係比你報OCAMP既地方,好多唔同嘅soc都會係入面擺檔,然後你可以係入面報ocamp。但係聽講木人巷就會係深水埗搞(唔係city)。想報ocamp嘅你就要睇清楚木人巷嘅開放時間同埋地址啦。
要注意既係,你入左去就會逼你行哂成條木人巷,你係好難係中間走。所以如果你有屎尿屁果d我會建議你去左廁所先入去,因為行哂成條木人巷都要至少半個鐘。同埋d soc一定會盡力留住你,不停r你報佢地ocamp。

Q: 有啲咩要帶去Regday?
A: 除左D基本資料、身份證果啲用黎比你搞學生證之外,另一樣比較重要既係錢,用黎報ocamp。
通常一般ocamp都係要大約800-1000蚊,有某d soc會特別平,大約600-700蚊左右。 所以要玩幾多個ocamp,就要自己計翻自己要帶幾多錢啦。
帶唔夠錢既話,可以問下你想報既ocamp既soc,通常可以第二日番黎報或者過左regday都仲可以報,唔同soc唔同做法,最緊要問清楚。

Q:如果個日報左兩個OCAMP撞左期嘅話,係咪冇得退錢?
A: 係,su嘅政策係唔會比人退錢,所以如果你好想去一個ocamp嘅話,記住一定要係木人巷個幾日問定你想報個幾個camp會唔會撞期,同埋諗定自己想去邊個多d啦。
所以,年年都講架啦,建議起碼行兩轉。第一轉認識下唔同ocamp,例如玩啲咩、幾錢、日子咁。然後出去諗清楚再入去報。如果你自己有目標既,第二轉其實好快就搞掂

Q: 我好驚想玩既camp無位,好想快啲報ocamp,我第三日先係regday但我可唔可以第一日就狗沖入去報名?
A: 唔可以,報OCAMP要你張學生證去登記,同埋基本上好少soc會收到爆人無位。會果d都係睇樣揀,你係柒既第一個報都會無。你係型既最靚嘅尾一個報都格硬塞你入去。
https://t.me/+BpKQER_XYa82MTZl

咁多位freshmen想了解多D可以入嚟tg一齊傾!
其實真係幾撚想試吓玩水會 不過冇撚咗
Lm
lm
Gym soc淫定insoc淫
Gym soc disco night最出色
https://streamable.com/bi2kz
經典不妨重溫
有冇啲冇咁亂嘅o camp㗎?
成日凝住啲ac ocamp 硬係亂到PK
我DSE 數學+1個主修物理得3,入咗城大ee。
有無sources 俾我!唔想defer 🥺 🥺 🥺 🥺
可唔可以註冊完唔去木人巷 直接走
摺撚唔想去Ocamp
你整到自己成個阿叔咁
唔刨鬚 頭髮亂曬 著格仔衫 毒撚眼鏡
上到去摵走系會送俾你既貼紙
包你係木人巷直入直出 勁快行曬
不過都佩服城大reg day 規劃得好好
真係可以迫曬所有fg reg完走入木入巷
對比八大某間u 真係廢到喊
要派人抆到實 先拉到幾個 有d仲可以拎埋學生證直接走人
利申:讀過Cityu 同八大另一間u
Insoc年年出晒名超收唔退錢,收到咁平傻閪都知有伏喇,咁都有得推
年年都岀一樣嘅嘢唔update 上面講嘅幾支soc都收囇皮,仲全攻略,睇到頭撚痛
原來insoc 仲未摺
基本上年年都上連登咁濟
仲以為已經冇人玩
樓主insoc打手嚟,段嘢咁多年都冇update
EE預咗讀5年,冇source你會更辛苦
問師兄攞或者比錢買都得
唔去咪唔去,依家啲ocamp唔值得玩
樓主打手嚟
私心想人入insoc
年年都有傻鳩交智商稅
淨係玩細 O 就得,中 O 大 O 嘥時間
巴打今年在生嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞