定期存款邊間好? (30)

991 回覆
5 Like 1 Dislike
我上面打得唔清楚,我係指佢電郵入面要求你維持嘅"每日須維持之港元活期存款總額"計埋我原有定期嗰筆數,而原有定期嗰筆數字面上似乎又唔會應該計入"每日須維持之港元活期存款總額",i.e.

舉例我本身有$500000定期已經做緊,佢電郵計好咗,要求我"每日須維持之港元活期存款總額"係: 所需新資金金額 ( e.g. $350000) + 本身已經做緊嘅定期$500000" = $850000,

你quote嗰兩段terms就係個potential伏位,如果本身進行中嘅$500000定期真係唔計落"每日須維持之港元活期存款總額",即係我要入多$850000新資金落活期(而唔係$350000),先符合佢個現金獎賞要求($4338 in the case of $350000 )

(我check返mox以前幾期特選客戶嘅promotional email,係冇"活期"兩個字)
渣打有4.4咁高,半年定幾耐
半年, 要特選客戶
打去問會唔會有呢
我試過開大富翁時專登入多一筆錢去活期,因為上個月已經有30萬係舊資金,再轉額外70萬去大富翁,等大富翁開始咗,即刻抽就嗰30萬活期,唔會影響大富翁個數,所以,其實係可以臨尾入數落活期「墊高」個新資金,開始咗大富翁就拎返就
見我幾層樓上面個reply,我之前寫得唔夠清楚,就係如果真係咁樣計法就好似有啲搵笨,見到隔離forum有人問CS,似乎佢哋真係跟呢個理解

anyway 見到呢排咁嘅新聞都未必會喺mox做,不過之前已經喺佢嗰度做咗筆定期,唯有減少interaction,credit都廢時用,希望無事
我本身已做緊Citic
黎緊有兩筆到期,射去富邦抵玩d
lm
半年咋,大行應該最高
今日3.36 仲衰 4都無
低到 開個citi account玩咗一個月就收皮
citi 話開citigold 定期做到4.2-4.4 3個月 做唔做
我都係
想問下中信出糧plus
睇返話可以轉數快當出糧
但使唔使備註返Salary呢d字眼
za活期 +3%無左
昆水的,之前有過類似的野,問rm係要你入新資金,仲要係幾大額+擺半年
今朝含淚做咗份 citi 3.36% 定期
我都見有得SET但冇咁高
唔做了
轉去其他銀行做長少少算
今朝我仲見到3.56 woh
新手玩左2 個月
續期唔係auto?
要自己再禁制confirm?
一樣,轉去邊?
用mox 班人同用jpex 心態一樣
渣打半年4.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞