禁止寵物買賣真係刻不容緩

25 回覆
13 Like 13 Dislike
https://www.instagram.com/reel/Cvoj26qtrGH

Posted @withregram • @hkanimalnews 旺角雀仔街檔主涉虐鸚鵡被捕 影片揭強行灌奶滴眼藥水手法粗暴

【動物專訊】雀鳥買賣經常發生虐鳥事件,繼早前本報報道有販商胡亂餵雀鳥藥物,致雀鳥肝臟受損死亡後,旺角園圃街雀鳥公園陳姓檔主昨日被指強行按住一隻藍眼葵花鸚鵡的眼睛進行餵食,被警方以殘暴對待動物罪拘捕。香港鸚鵡救援創辦人郭秀雲對本報表示,一些愛雀鳥人士向她提供影片,顯示該檔主在銷售鸚鵡過程中,手法十分粗暴。

據愛雀鳥人士提供的3段影片,第一段顯示陳姓檔主以粗暴手法強行灌奶,令鸚鵡受驚之餘嘔出部分奶。第二段及第三段均顯示他無視鸚鵡驚慌喊叫,用手抓著鸚鵡反肚給顧客看,又即場示範滴眼藥水,強行捉住鸚鵡將眼藥水滴在他的眼中,再徒手在其眼部「捽」了數下。之後陳姓檔主更強行捉住鸚鵡,數次用鸚鵡的雀觸碰自己面部,以證明該鸚鵡不會咬人,期間鸚鵡甚驚慌不斷慘叫。

警方回覆本報查詢時表示,昨日下午2時許接獲途人報案,指旺角園圃街一店鋪負責人曾粗暴餵飼及不恰當照顧雀鳥。警員到場經初步調查後,以涉嫌殘酷對待動物罪拘捕80歲陳姓男子,案件交由旺角警區刑事調查隊第三隊跟進,而案中涉及一隻藍眼葵花鸚鵡及兩隻月輪鸚鵡送交漁護署相關機構進行檢查。

據知,事發時有市民目擊該陳姓檔主強行按住一隻藍眼葵花鸚鵡的眼睛進行餵食,又發現另一隻鸚鵡的腳部扭曲,懷疑該檔主虐待雀鳥,因此報警求助,警員、愛護動物協會督察及漁護署人員其後到現場調查。

剛巧到園圃街購買鳥籠的郭秀雲昨日亦到現場了解,她對本報表示,近兩年有多名雀友向她報料及在網上討論,指涉事檔主多次粗暴對待雀鳥,甚至有人見過有鸚鵡腳部扭曲,估計會終身殘廢,懷疑曾被檔主虐待。

郭秀雲坦言,過去也有人報愛協及漁護署,但到場調查後都不了了之,今次終於拘捕是向前一步,但坦言涉事檔主虐待雀鳥事件只是冰山一角,最重要是做好公眾教育,「近年很多人養鸚鵡,因為很多屋苑不准養狗,鸚鵡反而成為熱門,但很多人根本不懂如何養他們,令到鸚鵡受傷或生病,甚至聽過有人10年均將鸚鵡困在籠中,十分殘忍。」

本報在今年7月曾報道有主人於旺角棄養重病鸚鵡「旺角妹」,獸醫發現她的肝臟嚴重受損及腫大,終在獸醫診所中痛苦地死去,郭秀雲當時懷疑旺角妹的病因,是因為販賣商胡亂用藥所致,形容這種以藥物使雀鳥看似健康的做法,現時沒有受到監管,情況十分嚴重。

根據《防止殘酷對待動物條例》,任何人如殘酷地踢、打或惡待等,令動物受到不必要的痛苦,均屬犯法,最高可監禁3年及罰款20萬元。

網頁全文見:
https://hkanimalpost.com/2023/08/07/08071-5/

#香港動物報 #鸚鵡 #雀鳥 #旺角 #雀仔街 #園圃街 #虐待 #香港鸚鵡救援 #郭秀雲
打9班貓異工同樣刻不容緩
有病及早求醫啦
真,貓狗異工死全家
領養唔到咪唔好養,一定要買?
終於有正常人
禁止人類生育就得
正常人係諗點樣同其他生命共存 你想死其實可以自己死埋一面
同意 但好多連登仔就死都要鬧啲貓義工
其實領養唔到咪唔好養 一係自己喺街捉
買寵物大部分都係繁殖場不仁道咁出黎
正解
唔養寵物先係治本 好似唔食魚翅咁 冇需求就冇傷害
建議你睇先
等等 你唔好藉機撈埋黎講
大多屌既都係啲仆街既貓異工
講緊偷貓 領養條件煩到仆街果啲
我亦見唔少人多謝貓義工幫忙
講得好到肉
兩回事嚟 好多寵物同人類生活同演化咗過十萬年 已經同人類係共生關係 只要有好嘅制度去防止佢哋受人傷害就夠
算啦 都係啲私怨撚亂咁屌姐 明明個post唔係講貓又喺度「貓異工貓異工」咁叫
根本養寵物呢件事已經唔人道
好似d貓狗咁
你養佢又要閹咗佢
又好人道?
唔養根本就最好
我隻狗養左十年都無閹佢,咪一樣比人話唔為佢健康著想

講咩人唔人道,哂鳩氣,只要你係反對養寵物呢件事,基本上人地講乜你都會諗野去駁佢
寵物台大把人係
一有黑心寵物店既po就貓異工貓異工咁屌
唔知仲以為set左bio
真係咩成日都勁多人寫購買代替領養
一提親領養 啲人就講到個個都係貓異工咁
真係好少見連登仔有人多謝貓義工
因為好多連仔都當正自己係大爺
我搵得你領養你比我係應份點解要多謝你
相反你唔比我就係天理不容梗係要擺上黎屌

利申之前我都有份上黎屌,但係最後都領養到兩隻三色,早幾日再接多隻妹妹
講定先費事一陣比隻站務台之星po返出黎當覆左
做連登仔女啲貓好燃慘
某程度上可以咁講,無人就無人道尼樣野但動物自己本身都會互相殘殺,咁係咪動物都唔應該出現既然動物本身都互相殘殺,多左人類尼樣野出現又有咩所謂
所以最重要都係睇你自己點睇,自己唔生就得
屌貓異工果班大部分公屋窮撚 自己都顧唔撚掂又貪得意想玩貓
某程度上貓義工啲審查係幫手勸退緊佢 唔好夾硬養完害貓害己
正正常常有承擔有經濟能力 點會唔比佢領養丫

但係嗰班自卑撚就唔甘心被人踩多兩腳
永遠都覺得係貓義工既錯
所以咪變到開口埋口購買代替領養
根本就係唔願面對自己唔適合養寵物
香港唔再俾養竉物
同殺倉鼠一樣殺晒所有竉物咪得
打擊晒貓狗異工同黑心竉物店囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞