天文台 有無人身邊有Frd 仲未subscribe NASA個韋伯望遠鏡?

160 回覆
96 Like 8 Dislike
https://m.youtube.com/watch?v=X1G0cYnZBHo

NASA 用咗30年時間、100億美金,整咗個可以望得人類歷史上最遠(137億光年)嘅望遠鏡

2021年12月25日:

火箭升空。

2022年1月4日:

70呎的遮陽板完全展開。

Webb望遠鏡的預期突破性發現可能包括:

1. 初代星系的觀測: Webb望遠鏡將能夠觀測到宇宙中最早的恆星和星系,這有助於我們了解宇宙形成和演化的過程。

2. 系外行星大氣層的分析: 通過分析系外行星的大氣層組成,科學家們可以評估這些行星是否具有適合生命的條件。

3. 遙遠星系的研究: Webb望遠鏡將能夠觀測到遠遠超出哈伯望遠鏡範圍的星系,幫助我們了解宇宙早期的結構和演變。

4. 星際物質的觀測: Webb望遠鏡將能夠觀測到星際物質,如星雲和塵埃,這些物質是恆星形成的基礎。

5. 黑洞和星系中心的研究: 通過研究黑洞和星系中心的行為,我們可以更深入地了解它們的性質和效應。

全部都係將人類知識嘅界限向外推展嘅大發現

圖片連結 🔗:

https://webbtelescope.org/images?filterUUID=91dfa083-c258-4f9f-bef1-8f40c26f4c97&page=2&itemsPerPage=15
前幾日睇左netflix一個片關於佢,射左
#metoo

睇到好滾動
套野叫咩名?喺netflix search nasa 搵唔到
我都係天文愛好者,呢支野影到既野好高質
Youtube 片名咪係
Watch Unknown: Cosmic Time Machine
我諗天文 哲學 物理 攝影 數學 美學 歷史 化學 生物 愛好者都會好興奮

Sor 一開post就睇咗下面啲字 冇留意條youtube link
距離地球5 億光年既cartwheel galaxy

GN z11,134 億歲,暫時觀察到既最古老星系
正到爆

不過真係唔知點去
勁呀
你老母個閪都睇到
137億光年內都睇曬

點樣subscribe
800億港紙香港唔知做到咩野呢
我想講睇緊幾百萬年前既星系依個concept好震撼
我自己最多都係100年

Not only Space Travel, but Time Travel

要冷靜d先思考理解到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞