[ViuTV] 偏食細路鬥大廚 一至五22:30

1001 回覆
8 Like 11 Dislike
聽日 dee 姐 + A0

第一次聽
lunch 學校訂$35
呢個應該要$120?
料理鼠王

利申唔識讀
個節目on9爆,唔限budget叫返整飯盒間公司整都實好食啦
睇網上重溫嘅無預告
除左錢之外,其實要限返調味
以前試過試飯,飯商有提過健康校園呢樣野(唔記得係咪呢個名),要fulfilled到個要求就會變得冇咁好食
咁咪比啲0靚仔食一餐就算
唔通之後都跟佢咁煮咩
係喎

呢個idol 似唔似Dee 姐
乜事呀! 預告你出樣咁做乜啱啱又懶神秘遮佢地! 做乜鳩呀!
點解日本便當唔係砌到好靚果種
淨係睇個樣都提升食慾
睇套戲先識 依家小學生都識
但頭先個瑞士汁都係鹹到洗腎
其實果到20 俾多左 佢一大分整 好平
20係可以都好食
根本有冇用心係一個問題
我之前做果間係有營養師監控,不過可能間間唔同我有訂過佢地飯,係偏淡味
咁都仲要計埋人工燈油火蠟儲存運送果啲成本嘅,同埋一個飯商要做咁多間,質素真係好難保證。我以前食果間係正常味偏淡口,可以接受嘅,但好難話好食。佢地另外有接其他野食order(例如碗仔翅、紅豆沙),同街外餐廳差唔多,所以我覺得低油鹽糖都真係有影響
以為d菜式要限價錢同埋要快靚正
點知用晒貴料同埋要整48小時
咁都出到街真係CLS
根本學校飯盒好多限制,又要顧及Budget(廿蚊盒你想點?),又要顧及安全(唔係畀生嘢啲學生食呀?),又要顧及時間/煮法(你要一大Log咁煮可以用咩方法?)
日劇都做過一個大廚去學校煮飯畀學生食面對一大堆困難,最後套劇嘅方法係犧牲自己休息時間去遷就煮法

而家咁樣畀啲大廚自由發揮根本就冇意思,你喺個專業高級餐廳廚房,用佢地搜羅返嚟嘅頂級食材,再加埋佢哋用唔晒嘅時間,點會難食?但係冇意思囉
其實都難
因為要大量製作同埋咁樣保溫法送去學校都唔容易
所以叫大廚煮,就應該煮100份再放3個鐘先俾佢地試食
咁一百份又難整嘅,份量同電視台Budget都難處理
不過我覺得如果電視台本身限制每份Budget嘅話,對於呢班煮開幾百/千蚊一份嘢食嘅廚師嚟講已經好高難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞