動漫有咩Moment你覺得勁傷心難過?

751 回覆
906 Like 121 Dislike
可能多啲人覺得熱血?
上次開熱血post好多人話呢幕
公主
最終愛德兩兄弟打完大boss有冇能力幫佢還完?
死左既人唔會有得翻生啦
係係,我係到
次次睇都喊到仆街
真係唔識想問下
果陣未睇過聽講一開始既發展好黑暗完全冇人估到
跟住仲好似聽講我推的孩子呢個名有雙關
我仲以為呀媽為左唔影響自己星途推左自己個孩子出馬路比車撞
點知最後只係呀媽死左
又唔可以話大路發展但真係唔算好出奇
想問下其實個名既日文意思係咪真係有雙關同埋d人係咪真係因為呀媽死左就話呢套係黑暗神作,想知自己有冇睇漏左d咩
松本泉開埋口話唔鍾意咁樣
睇果陣唔知呢件事
淨係覺得橙路終於有個結局,安樂哂
雖然睇到流哂馬尿。

BTW首主題曲同macross嘅可有記起愛係我心目中永遠best 2 動畫歌
當年既海報冇依家科技咁發達可以完全傳過黎
係黑左D睇唔到, 所以有部份係誤會曬呢個場景
其實呢個場景係佢地就黎死
亦都好似螢火蟲既生命咁尾部發光就係佢地最後既生命階段
其實tv版完結係最完美
後面再出果啲全部都唔鐘意

Btw
OVA果幾集都係一流
啲歌都係

恭介同個偶像交換身體果隻好好睇
香港當年係1989年7月22日上映
技術冇咁發達既時間個海報傳聞係寄過黎再複印
但印既技術冇咁勁
所以黑到睇唔出後邊有架轟炸機
有部份唔知情況既人係以為呢D係真螢火蟲而唔知呢個係暗示
加上個中文譯名都有關
終於有人貼
「我推」的孩子
「我」「推的孩子」
第一個意思係自己偶像個仔
第二個意思係我偶像
「推」字為日文動詞「推す」變化而來,在追星圈有粉絲支持、推薦之意,所以字面上來看,我推的孩子為「粉絲支持的人」的意思。 這部作品的主角本來是偶像的粉絲,後來投胎成為偶像的小孩(但仍保有前世的記憶),所以我推的孩子也有「成為我的偶像的孩子」的雙關意思。
好詳細解釋
一直俾人當工具
遇到「哥哥」以為自己終於有人生
但原來「哥哥」只係當佢工具 甚至一直都想殺死佢
但為咗「哥哥」 明知人地當你工具都甘願為佢犧牲

而呢個「哥哥」最後係「弟弟」死咗先理解雖然關係假 但相處嘅時間係真
晚安
麻之准出品,必有淚行
所以弟弟最後都係死嚮哥哥懷裡。

最痴線係個鎖匙扣 最後又去返娜娜度。

呢套嘢。真係癲到一個點
超靚畫風,京都動畫
明白觀眾唔想雪莉死 所以電影版修正左
但雪莉嘅死本身有意義
對魯魯修來講 佢再次明白到王之力令人孤獨 身邊唯一一個喺現實世界無條件支持佢嘅天使就死咗 同對羅洛同Geass嘅仇恨
對羅洛來講 殺死雪莉係令哥哥憎佢 用來突顯之後佢為哥哥而死嘅贖罪同魯魯修個種矛盾

Cut咗呢part搞到羅洛只係慘 魯魯修只係當佢工具但未至於想佢非死不可
就係羅洛殺死雪莉 魯魯修先想佢死 但羅洛明知都為佢犧牲 先有反思同咁大感觸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞