一人N個心目中歌手樂隊顛峰專輯

46 回覆
1 Like 15 Dislike
Radiohead我會傾向揀KID A多啲
DG比較鍾意Year of The Snitch
認同Mount Eerie係最正
最多人講嘅The Glow, Pt2 個人覺得有少少overrated
Btw Good list
MF DOOM-MADVILLAINY/MM FOOD
YMO-SOLID STATE SURVIVOR
GODSPEED YOU!BLACK EMPEROR-F# A#
SWANS-SOUNDTRACK FOR THE BLIND
FISHMANS-98.12.26 LIVE
SUPERCAR-A
BOREDOMS-VISION CREATION NEWSUN
OASIS-DEFINITELY MAYBE
BEATLES-WHITE ALBUM
SADE-DIAMOND LIFE
FJM-PURE COMEDY
DJ SHADOW-ENTRODUCING….
Cool list too, 最近聼緊Boredoms
正嘢嚟
Zach hill之前都有份喺Boredoms做Drummer
鍾意嘅話可以聽吓Naked City
都係同一個vocal
Oasis嘅what’s the story morning glory都好𠹌正
beyond係樂與怒啦
雖然繼續革命都好多正歌

radiohead 我會揀 ok computer。
portishead 咁耐以黎先出得三隻,第一隻我會覺得好劃時代,第二隻係佢地顛峰,第三隻就迴光反照,因為我覺得佢地應該冇第四隻。

達明我相信佢地既顛峰唔止得一隻。

王傑 一場遊戲一場夢
21 pilots - blurryface

the Jesus and Mary Chain - Darklands

the Strokes - the new abnormal

Anri - Timely!!
個人覺得The New Abnormal同is this it兩個都係strokes最好作品
Definitely Maybe條成功formula copy出嚟嘅
最多咪製作上成熟啲出到Oasis兩首最紅嘅歌
同埋比起同期Blur嘅the great escape,morning glory係當年britpop少有打得入美國佬市場
但係成功咗 做到Brit pop milestone
RHCP我會揀Blood Sugar Sex Magik,Stadium Arcadium無太大驚喜
Nirvana In Utero同Nevermind兩張都係巔峰
周杰倫我會揀葉惠美,七里香入面嘅困獸之鬥大扣分
陳奕迅 H3M
張敬軒 senses inherited
BSSM 都好嘅 話晒係係帶隊band 大熱嘅碟 不過個人覺得隻碟太hip hop (小弟不是特別鍾意)
姐倫就葉惠美 / 七里香 / 十一月的蕭邦 隨便揀隻
三隻碟我都有唔係特別鍾意嘅歌 (懦夫, 困獸, 逆麟)
就揀最入耳嗰隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞