加拿大 大家係點過錢去加拿大户口

49 回覆
2 Like 7 Dislike
感謝
感謝
感謝
上網睇其他人都係咁教但係問過CITI既cs話本地銀行轉外幣可能會收番HKD 250,呢個位唔係好明點解CITI hk to HSBC hk就唔洗收
咁換現金多數都係找換店啦
匯豐可以攞加紙現金
ib 而家係咪唔block 就咁轉外幣,早排見有輪話block acct,因為無其他activity
Citi Gold 自己 online TT 轉外幣出去唔洗收費

試過 TT 轉過加紙去加拿大嘅銀行同 HSBC HK 都唔洗收錢同冇中轉行收費

其他 Citi 戶口我唔清楚
你直接喺轉咗加紙去嘅銀行分行度攞咪得囉

而家 Citi Gold 同 HSBC Premier 開番有咖啡飲
你咪去攞錢順便去飲咖啡囉
你可以透過香港 HSBC 叫佢幫你接電話去加拿大 HSBC 叫加拿大 HSBC 早啲寄 debit card 同 password 過嚟香港畀你就 cash都唔洗帶 去到加拿大碌 debit card 同喺ATM攞錢

Debit card 喺加拿大平郵寄過嚟 預 1-1.5 個月收到
留名
hsbc
係香港點開到hkbc ca?
別外hsbc ca係咪比人收購左?有冇影響
打電話去香港匯豐國際銀行部預約時間

到時帶加拿大相關證件如 owp 去中環總行開

幾日後就會收到加拿大匯豐嘅 welcome email

之後 download HSBC CA app

再喺 HSBC HK app 用 global transfer 就可以免費轉加紙去加拿大匯豐

HSBC CA 畀垃圾RBC 收購咗 未有最新消息加拿大匯豐分行同戶口幾時轉做 RBC
想問係咪講緊citi gold轉 CAD去加拿大嘅銀行都唔使收中轉費?介唔介意講加拿大開咗邊間同埋係咪開咗户口之後用citi app轉就得? 謝謝
好多銀行有外幣提款機 1000咁少你睇下你用緊嗰間有冇
ATM 要唔要fee?
係 我經驗喺 Citi Gold 冇中轉費

開咗 BMO 同 Scotia 試過轉錢過去冇收費

不過我主要都係轉加紙去 HSBC HK 再轉去 HSBC CA 再經加拿大 interac e transfer 轉去其他加拿大銀行
唔洗咁麻煩
https://www.hsbc.ca/chequing-accounts/offers/new-to-canada/
直接加拿大官網申請
之後打香港匯豐轉駁加拿大匯豐開通戶口就得
1日搞掂
想問下寄過嚟香港要幾耐左右收到
2個禮拜左右你可以揀到埗先寄加拿大地址
citi 個 rate 好過兌換店,換完tt去加拿銀行咪得
攪咁咁多野做乜
去到加拿大仲要用 HSBC
on99
想問下advanced戶口要幾點打過去先會兩邊都有人聼電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞