細公司定大公司

22 回覆
1 Like 15 Dislike

如果你係我,你會唔會轉
魚唔過塘唔肥
上左市嘅話有嘢分 - 有無簽合約寫明? 無就做出多d糧嗰份, 完
做細公司既都係傻鳩
有無寫明幾耐會上市? 幾耐上唔到又點?
去馬啦
3年經咁低人工 早走早著 遲走訓唔著
有股份分咁都好信
唔知你對你宜家公司幾有信心, 比我就即走, 30k x 14個月 = 35k/月, 即時落到袋既錢先係錢
唔係連登fg 50k
多謝師兄
邊行 ?
你覺得幾大機會上先?
間間都話想上市
真係有料上既 一千間入面可能得一間

同埋分啲咩先 如果係咩認股權果啲
真係送都唔要喇
又唔係咩獨角獸公司
啲認股權都係拎番黎換牆紙咋
咁我又唔同意
世上始終有樣嘢叫probability ,樓主係應該要考慮
香港大把濕鳩公司都上到市啦上到又唔代表威嘅
友和都上到市啦
係, 的確有咁既機會 (如果樓主間公司就係新阿里巴巴)

所以真係睇樓主對佢公司檔野有幾多大信心, '有野分' 既意思應該係指優先認股權, 即係間公司假設真係做到上市, 一上市股價就賺幾個開, 樓主再套現先有得賺.

返工原則就係永遠唔好相信未發生既空頭支票, 吹水第日比個CEO你做都得. 今日同你講下年幫你升職加人工, 下個月就炒大鑊賠一個月郁你話都無咁易

同埋樓主見得新工又開得PO, 心入面個句就梗係想走, 佢要搵人認同佢姐
洗乜新阿里爸爸好多中型公司有得上市啦
樓主又話contract寫明有share option
咁大個人自己衡量個機會囉,無人對間公司嘅嘢清楚得過樓主嘅
其實搵多定少無所謂嘅
最緊要開心同hea

從我角度睇啦
一來你搵多啲我又冇份
二來你搵多咗間接拉高通脹對我都冇好處

所以唔洗搵咁多啦 hea下hea下仲開心
細公司有好多種

比較好嘅會知自己細,所以出高人工過大公司搶人才

樓主個case得咁少資料,間細公司都好難揀得落手
拎完細公司個人工做一兩年跳返出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞