大家自己心目中財自數目係幾多?

255 回覆
2 Like 22 Dislike
一個月被動收入10萬夠曬啦
財自唔等於唔洗做野
只係唔使逼自己做唔鐘意既工作
其實有5m USD NAV 就應該夠. 當買bond一年5% return, 每年都有250k 鎂

理申,今年40,而家有層900尺樓,如果還曬mortage 就得番500萬港幣,要多10-15年先有機會好彩到數
你肯定再去禁過計數機 Plz
有冇細路先? 有就唔好諗
雖然3億似係講笑,但有3 億先真係衣食無憂
視乎你幾歲退,有幾年命,有冇家庭小朋友,通漲

搵個 retirement calculator 計下

我諗單身最起碼要個1000萬 portfolio,有地方住好啲
一人家庭6千萬就夠
四人家庭3億,認真。
兩個人嘅話3億
參考bob叔
唔使做嘢
想買乜就買乜
想去邊就去邊
Bob叔有幾錢身家?
2-30年後5-60歲個個月拎50萬打算做咩
1000萬 4厘息咩都夠
個人計一千萬算基本財自啦(啲人吓吓講緊發達
收息計返每個月有幾萬蚊使 唔大使仲有錢每個月再invest 慢慢grow住實夠食
你要玩到無限金錢咁梗係唔得架
同樓主差唔多
full paid+幾百萬都夠了
安全感 唔關要來做咩野事
三層full paid 樓

一間full paid都未有
一個月500萬支出 (仔女教育100萬, 養車+買車+司機每月平均70萬, 食飯+住屋+工人洗費大約150萬, 娛樂200萬左右[馬會會藉 慈善 遊艇出海 買衫買錶) 當平均定期息口2%左右(始終遲d減息), 咁保守估計30億左右就ok, 不過其實20億應該都好夠
可惜我而家計過度過我份人工+投資回報 30年後1億都冇, 成世都唔洗諗財自 其實我10億應該都夠用(我會投資落d高風險過定期既產品 回報會高d 一年5-6%穩定)
三千萬唔夠架
三億啦
三億就一世無憂
自己50k 另一半25k

我要夠3千萬先得😂
200萬就夠 買曬去股票 其中180萬係收息股 6厘息 每年做半年野 搵萬二三蚊 其餘半年去旅行
3000萬,每年固定被動收入5% 即是 75萬
足夠應付日常開支
屎尿血?
巴打打算做MLT?
2000萬以上啦
再加啲投資夠30歲退休玩40年
成日聽人話中完2000萬六合彩唔夠過世
但計下人工 其實搵成世都冇2000萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞