[求指教]出年去加拿大,應該揀 intern / Full Time?

9 回覆
2 Like 24 Dislike
小弟出年畢業,打算11月過加拿大。而畢業至出發前大概有4~5個月,夠時間返一陣工,再賺多少少錢。

我依家做緊audit intern ,所以下年係Aim Big4做。而需要考慮嘅問題就出現係度,究竟我應該揀Big4 summer intern做定big 4 A1呢?

我自己就係咁諗:
Intern 好處:CV好睇啲,完整啲。
Intern壞處:人工少六成(~$8100)。Big 4 summer intern 本身都難入過Grad job,加上佢哋主要Aim year2/3。

Full Time 好處:人工多啲,容易入啲
Full Time 壞處:做2、3個月就走驚會俾人當玩嘢。

以上都係我自己嘅一啲淺見。所以想問下大家,如果你係我,又會點揀呢?

Intern
Full time
煙腸
做地盤算啦果兩三個月
你都預去加拿大 搵多個錢好過
唔覺得做多個intern會令cv好睇啲
去到最少預自己要搵工搵4個月以上
放棄 你趕唔切係2026年中前打一年 唔洗見工?唔係搵屋? 唔洗搞其他野? 你一定唔會俾人炒?
加拿大唔會睇香港經驗 所以兩邊冇分別 搵多啲錢好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞