1992年周星馳憑《審死官》首次攞影帝嗰屆亞太影展根本就係3位90年代當紅韓星同佢嘅「歷史性世紀相遇」囉

98 回覆
13 Like 79 Dislike
1992年第37屆亞太影展最佳男主角 - 周星馳《審死官》

1992年第37屆亞太影展最佳女主角 - 張美姬《死的贊美》

當晚頒獎禮男主持 - 韓國影星朴重勳

當晚負責頒發最佳電影比李安套《推手》嘅韓國女星崔真實

其實見到最後佢地幾位同台企埋一齊我係覺得開心架,畢竟係周星馳同3位90年代當紅韓星嘅一場奇遇
4位都係喺各自最紅嘅時候相遇
除咗張美姬唔多認識之外,朴重勳同崔真實就認識嘅
當年周星馳拍7套戲喺香港都收過2000萬港元票房,仲紅遍東南亞
反而當年韓星點紅都只係喺韓國4000萬國民面前紅,一出到去外國完全冇人識
所以感覺佢地3位應該對周星馳惺惺相惜
可惜佢地再冇第二次機會再遇,崔真實又去咗天堂
不過我相信佢地四位如果仲互相記得對方。總會喺某一日喺某一個地方會再遇,即使各自言語不通,然後佢地都係會再細說當年亞太影展嘅往事
https://youtu.be/lKdVjFJ2Yhk
3位90年代當紅韓星喺同周星馳同台「歷史性世紀相遇」之後各自繼續自己嘅演藝事業
另外,崔真實喺同周星馳「歷史性世紀相遇」之後,有黎過香港玩

唔知道佢喺香港留低咗D咩足跡呢?
同埋佢有冇藉住黎香港玩嘅機會去拜訪周星馳?
講緊90年代呀屌
除咗張美姬唔多認識之外

凈糸識 張美姬

92年就已經有想做director既想法
睇左做韓紅
總有艷陽天 細個睇個
老豆睇到喊
個陣亞視播 成家晚晚追
但亞視播到中段 突然轉哂配音
可能聽慣咗舊聲 即刻覺得唔好睇 出哂戲
之後冇咗睇
我到而家都唔知結局
竟然識?
睇左韓紅
心諗周星星都同韓紅連到
結果咪拍咗《國產凌凌漆》出黎
佢件衫
昌𤋮 = 身為大仔供佢讀書 / 全家人脫貧既希望(掛住溝 宋慧喬)
淑𤋮 = 畀媽媽 + 姑媽勸佢輟學 / 去工廠打工被欺負
俊𤋮 = 誤入歧途 / 在誤入歧途既路上
斗𤋮 = 為食貓 / 畀美美 + 美美老母奚落
末順 = 「點解人地屋企咁好餸
南𤋮 = 差D送畀人養 / 最後抱番返泥

btw,
老豆睇到喊

80後90後00後應該好難有共嗚
梗係啦
都唔係嗰個年代
牙星英文講得好過好多大學生
不過佢本身得中五學歷
推!
推到星爺知道!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞