[手指撚]有無人買過ssd usb drive?

27 回覆
2 Like 8 Dislike

有無用過 SSD手指既巴打可以分享下到底呢啲襟唔襟用? 以前手指速度慢到pk, 但一般外置ssd 又好大舊 拎出街唔方便
呢類ssd 手指係咪兼顧晒兩邊好處?

利申: 主要用來過片, 多數file 1-10 GB, 見到有ssd 手指又有type c 頭 有啲想試
用啦又唔貴
睇啲review好大出入
同一隻手指 有啲review 話r/w speed 根本超唔到100mb/s 但有啲又話一定有
所以都有啲擔心係咪對硬件有咩要求
問題係 我話完成無問題 你買完發現有問題 咁又點
都唔緊要, 起碼知道有人買過係無問題
要快自己買nvme 砌盒啦
2tb/4tb ssd + usb4/tb4 雙晶片盒 例如 tbu-405
呢個玩法要幾錢 同埋砌完舊野有幾大?
因為都有budget 同方便性既考慮
都多謝你先 上youtube 有見到一堆砌ssd 教學
求其買條nvme2280 ssd加個usb盒,你當case就係2280大少少咁,個case一兩百,ssd自己上網睇要求再揀
都頗貴下 暫時不了 多謝你先
Usb3.0 or usbc 做插口
後面用快既SSD/nvme 先有價值
如果唔怕比cctoy批鬥又唔介意政治可以用淘寶,我買咗個47人仔,so far so good,如果要講政治就我諗平極都orico
Sandisk 用用下燒左
買samsung T5 T7算
真係唔知47人仔就買到ssd
我google nvme2280 以為起碼都要幾百/過千蚊
好大舊, 我係想搵有無一般手指size
個case咋, ssd你預3-4百咁上下啦
用緊,真係好能快,1000mb 每秒
HDD 末日好快到
會唔會好似舊手指咁樣,
頭幾秒就好高速, 過幾秒 d 速度就跌番晒落去?
呢個主要睇 SSD 有無 RAM

我支有Samsung 有 RAM ,12GB全程高速寫入,用過真係返唔到轉頭

USB 3 介面嘅連續讀寫好穩定
12GB
12gb 冇 ram tlc nvme 都未爆 cache 啦
咩size 同價位? 有d興趣
Orico咪大陸廠
仲要易壞到大陸人都唔屌
你真心定假膠
無印象Samsung出過SSD USB Flash Drives
Samsung𠴱堆USB出名read快write慢(400MB/s Seq. read, 30-60 MB/s Seq. write)
咁細舊邊有位擺dram 懷疑條友完全係水佢

事但search幾隻amazon SSD USB,要留1/3位先有full write speed,爆cache跌落USB2.0速,即係類似QLC + SLC cache
又貴又俾盡得舊款外置ssd速度(550MB/s),正正經經買隻細size外置SSD啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞