遭蜜蜂叮咬求助 大陸一名年約4旬男子從福建的黃歧半島游了十幾個鐘到台灣馬祖 聲稱想投奔自由!

91 回覆
46 Like 5 Dislike
游到馬祖遭蜂螯 中國偷渡客聲稱投奔自由

(中央社記者高華謙連江24日電)1名年約4旬男子今天在馬祖北竿遭蜜蜂叮咬,向遊客求助,結果相關單位發現他竟是中國偷渡客。據地方人士透露,男子聲稱想投奔自由,因此從黃歧半島游了10幾個小時到馬祖。

地方人士指出,這名男子上午8時許在芹壁播音站附近向遊客求助,表示自己被蜜蜂叮咬,疼痛不已。遊客協助通報,縣府相關單位到場,發現他是中國偷渡客,第一時間先將他送至北竿衛生所醫治,身體狀況無大礙。

男子身上帶了乾糧、衣服、人民幣與藥物等,並聲稱自己是為了投奔自由才從黃歧半島游10幾個小時到馬祖。根據Google地圖顯示,黃歧半島到馬祖北竿直線距離約12公里。

相關單位會依兩岸人民關係條例等將男子移送連江地檢署偵辦。(編輯:陳清芳)1120724

https://www.cna.com.tw/news/asoc/202307240356.aspx

徒手游十幾個鐘唔係幾可信
分分鐘溺斃
投奔自由
收集情報
內部破壞
統一可期
万刀甲圍住港島45km游一圈10個鐘
我泳術一般 係泳池游過3個鐘就8km左右
咁佢游海 游下抖下 又有帶野食下應該冇問題
喺海中間抖會唔會沉入水架?仲可以食埋野?
識踩水咪唔會沉
連登仔:其實唔難
你都識講万刀甲
人哋係退役港隊
台灣海峽風高浪急,徒手游唔同泳池,唔係咁簡單
最可行做法係有小艇喺附近,去到最後幾公里先落水游
咁就合理好多
其實文革果代都應該唔少人咁遊嚟香港......
當然大部分都係浸死
應該會用水泡嘅,十幾個鐘點游呀
應該帶埋野食同水泡去游 唔會咁on9得條泳褲掛
大部分都係由奧門過邊游過黎
海唔會,你放鬆個人唔踩水都幾乎自然浮,不過反而驚唔知俾水流沖去邊
其實距離唔會短太多
台灣應該提升返外島駐軍數量 捉吓偷渡客都叫有實戰經驗 反正啲偷渡客一定有啲喺間諜嚟
我發現個距離,澳門遊過嚟重遠啲
有冇3成人上一代係游水落黎
要求助但可以游咁遠
佢遊個距離重近過你由大澳游去氹仔.....
唔太關台唔台灣海峽事......
馬祖群島唔近台灣本島
反而係貼住福建
應該都上上一代啦
重要游水過嚟都應該65Up
見到中間有個高登島比佢食lunch先繼續游
15km 分2 round 唔難
澳門嚟香港好遠喎
要導航正確去得到就係
又要顧水流調整方向都真係幾難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞