(琴)其實 彈流行曲隻左手伴奏點配番個旋律

17 回覆
2 Like 1 Dislike
利申識聽旋律睇chord譜

但一路覺得覺得左手彈成個chord或者broken chord分幾個音咁

好似唔夠YouTube d賣譜人(魚蛋佬)好聽

應該點學?
你左手落返標準4拍
都好夠做啦
重點係你聽到melody, 相對音感

低八度係bass drum
高八度係snare
中間五度係hi hat

原呢個方法模仿原曲嘅鼓
咁即係拎個鼓譜嚟抄個pattern ?
通常我就咁靠聽 攞大概嘅鼓拍子做左手
不過你都可以試下睇鼓譜嘅
番去試玩下先
謝賜教
呢啲有琴在手
即興
引下女就得
有咩再問 好鍾意教人彈琴
點練相對音感
有無咩片可以睇
要通過大量嘅譯譜執音去訓練音感
-開始可以用so fa name練唱scale先
打好個底之後再慢慢執歌
執歌
執返你鐘意嘅伴奏究竟彈緊乜野
自己唱唔好過彈melody咩
你就咁youtuber上面搵ear training intervals同ear training chords
然後得閒就起度係咁聽架咋 loop到耳仔分得出為止
你可以自己執首鍾意嘅歌啲solfege 去練
最好每首都唱番幾日先再執下一首
練番排就可以一聽就會唱到啱嘅solfege name
做到呢樣就代表你音感都唔錯了
不過當然唔係短期就做到,但每次執新歌都見速度快咗少少會好滿足㗎!
我自己都試過好多方法,呢個算係最work嗰個

至於嗰種youtube 聽interval 同chord 因為係no key , 所以係好advanced同唔太實用
我都想識 聽完首歌就彈到曬左右手好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞