美情報預算案國會首讀 將撥款調查香港官員及商人曾否干犯反人類滅絕戰爭罪

55 回覆
85 Like 4 Dislike
美國2024財政年度情報預算案其實上月底已經提交咗國會參議院首讀,當中有一條撥款細節係同香港直接有關,但就唔多見有好多人討論或報導

當然,依家係十劃都未有一撇,而情報預算案一般都唔使寫太詳盡仔細,但依份預算案就好清晰寫明要追究包括香港在內嘅中國官員,估計仲有其他意思,就有待大家分析

但預算案內文就要求預留撥款畀國家情報總監,指派高級情報官員出任一個新職位,專門負責統籌追究喺中國嘅反人類、種族滅絕及戰爭罪行當中清楚寫明香港都關事,而且適用對象非常之廣泛

首先係包括所有公職人員 (employees),亦即係一個人只係單純打工跟命令行事都包跟住係所有共產黨黨員仲有就係代理人 (agent) 同承辦商 (contractor) ,亦即係所有同香港公職人員有任何合作或交易都會有可能成為美國嘅對象,所以係連普通商人都走唔甩

更加值得留意嘅係,對何謂干犯 (commit) 依啲暴行嘅定義亦係非常之寬,包括策劃、實施、協助同教唆都中,好比遠東某地嘅某條法律

依家就睇最終依條條文會唔會過到國會

最後隨帶一提,香港法庭喺戰後審判日軍士兵嘅案件入面,已經確立咗依法服從上級命令並非干犯戰爭罪行嘅抗辯理由

https://www.congress.gov/bill/118th-congress/senate-bill/2103/text

https://www.youtube.com/watch?v=dJAbg4kbz6I
= = = = =
上司下屬庭上狗咬狗卸責 公職人員依法服從命令仍屬違法【香港戰爭法庭76週年】
https://lih.kg/3034804
香港法庭?
將來有一日會有用
估計會有人想遊說美國議員將有關撥款條文刪鬼咗佢
佢要點追究
如果要準備召開特別國際刑事法庭
要提前開始進行搜證
以前二次大戰紐倫堡大審都係一老早就已經開始搜證
我哋有基本法腐乳
11月唔知過到份預算案未
預算案成日都拉鋸戰到12月底
呢個勁喎 幫推代表支持
美國拘捕李家超係基於早前制裁,同今次預算案無關。
五毛唔敢推
會唔會係啲外國公屋大堂貼通緝令?
所以到而家有咩實質行動?
之前香港班法官畀美國點左名幾次侵害人權,國會委員會仲話要制裁tim
結果呢?
出份文件就打晒飛機點點點
強國一日都出唔知幾多份文件罵美國啦,係咪強國好硬好硬?
呢招點玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞