(門卡) 公司門鎖卡 加入iphone

32 回覆
0 Like 14 Dislike
有無計加到 公司門鎖卡份iphone 到, 搵左好耐都無, 定又係香港禁左?
要知道你公司門卡係IC卡 定ID卡 定其他種類嘅卡先

IC 都或者有啲可能
但ID 卡就唔駛諗
iPhone 無ID卡功能
RFID 咭主要有兩種,ID 和 IC

ID咭係低頻 125KHz,不能寫入資料
IC咭係高頻 13.56MHz,可寫入資料

ID 咭通常用係門禁,飯堂記錄
IC 咭可用係門禁或付款,例如八達通,信用咭

而手機只支援 IC 咭嘅讀寫,不技援 ID。
為安全計手機每次都隨機產生咭號,所以不能直接用在門禁。
如果想將門禁 IC 咭複製去手機,Android 係可以嘅
1. 用軟件讀取無加密嘅 IC 咭號
2. 抽取 IC 咭號,寫入系統,就可以用手機代替 IC 咭

Apple自己啲員工都用緊

酒店又用緊

公司又用緊

屋企都用緊啦
你確定全公司所有人都用iphone,重要係iphone 8 或以上先得
是但一個用android 機、Nokia 3310或者用iphone 7 嘅話就唔work
用八達通打卡,然後加八達通落iPhone度
係咪Nexus系列手機先做到IC/ID emu?

幾年前試左好多App都唔得,機無得直接扮卡,買白卡clone就做到
root咗就得
有部root 左既機
想問點做
上網睇都係教用mifare classic 複製白卡
原本samsung 機有得copy D 卡入wallet 到扮卡
但香港block 左個功能
你要係控制公司門鎖部電腦個software讀一次你部機個code加入個software入面
用homekit 咪得
公司卡點homekit
我用呢個
呢個唔係技術問題,係份工的問題
未得公司許可玩呢科野就..
買2.5cm呢種卡貼痴手機後面 加抗磁貼
厚度等卡一張A4紙
規格足以應付市面所有門禁類既卡

唔好痴太中間 會影響手機無線充電或者手機原NFC接收

或買小米手環8 NFC版 將所有卡集中哂(註:港版無出NFC版)

如果張卡加密左 就要先買proxmark3 解密再加
或者可以搵我幫手解
同意..

之前都有諗過不如virtualize 咗張入門卡

但諗諗吓... 公司問起會好大獲
未經批准玩保安嘢

結果都係買個apple wallet 放張卡算
Apple Watch 有ic手帶 38蚊
自己上淘寶搵
好撚貴😂
有冇平啲嘅reader?
家用就有平 商用應該都係咁上下價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞