點解啲大部份狀元prefer讀西醫rather than牙醫?

176 回覆
3 Like 112 Dislike
我咪就係講緊連登神醫
脊醫有冇幾十萬一個月呀

我有個朋友去外國讀完,翻黎做左幾年都係好似收700蚊一單,仲要同公司對拆,呢d咪同鐵打佬差唔多,除非你話成個行頭最top,但都應該無可能平均幾十萬一個月。如果佢係一set set咁賣好似健身教練嗰d,再加行內最top就有可能撞彩一兩個月爆單有幾十萬,但拉均應該點都無可能
話牙醫核突嗰啲真係未撚見識過內臟腦部斷手斷腳屍體
個個以為牙醫淨係得洗牙好核突又少錢
洗牙$700五至十分鐘
剝牙 $4000-$8000 十分鐘 視乎有冇手術
杜牙根 $4000-$7000 十五分鐘
漂牙 $6000 牙醫負責望一望 其他姑娘搞
箍牙$40000 - $50000 每隔一陣返去睇牙醫五分鐘睇完 牙醫每次都袋幾千蚊
如果有Invisalign go個啲 三四個月貨仔 收$30000
牙套 $8000 十五分鐘 睇兩次
種牙 $30000-$50000 睇幾次
仲未計牙醫嘅客源係非常之多 每日都會Full晒
另外朝10晚7 六日休息 無需on call 完全係Work Life balance嘅工
個個以為牙醫淨係賺洗牙錢 其實其他服務先係賺得最多錢
https://www.chiro-council.org.hk/tc/content.php?page=reg_quareg
其實現時科學普遍覺得脊醫有唔少理論係「偽科學」
所以佢唔正常喺現代西方醫學體系入面

除咗唔可以叫「醫生」外
本身物理治療已經係個發展好好嘅專業
又搵唔少
根本無必要再踩入去
牙醫唔洗返over night喎
其實洗牙好多間都判哂比牙齒衛生員做
都埋牙醫都有專科
專科收貴好多
Career path 唔會差過普通醫生
不過醫生始終使命感高D掛
人地考得狀元就唔係睇份工易唔易做啦
只係因為牙醫唔使實習 缺人方面一定係牙醫多過醫生
你諗多咗
做醫生個批屋企好多都好有錢
好似又係
咁有錢就自然比到好既教育比自己啲仔女啦 e.g. Ib
醫生:救急扶危,與死神搏鬥
牙醫:你唔識刷牙,冇刷牙,總之係你唔啱
社會地位
牙醫遲到vs 醫生遲到
大家對兩者嘅包容程度都唔同
醫生俾人印象係救急扶危
但牙醫就相對輕鬆好多
所以大家係社會上嘅重要程度唔同
都差相當之遠
香港唔係無醫生,只係公立無
其實好多屋企本身有錢
讀醫亦唔係單純為錢
去到呢個位最concern嘅唔係錢呢樣嘢
但最尾真係上醫醫國
其實現時科學普遍覺得脊醫有唔少理論係「偽科學」
有 讀緊mbbs仲做緊part time牙醫賺下外快嘅都有(當然只限頭一兩年

dental轉medic 最出名嗰個應該係陳詩正
讀完bds 已經去dental做lecturer
跟住走去讀醫 最後做咗換肝專家 hku prof

幾年前過咗養和
你topic明明係西醫同牙醫
關脊醫咩事,你唔係以為有個醫字就係同一科呀
因為牙醫真係要落手做
時間成本,西醫可以叫病人入房講幾句就開藥下一個
尤其係有一半係拎假紙都唔想聽你講咁多,
牙醫真係要落手做嫁
我去剝下顎 照x光 麻醉到剝都真係 8-10分鐘搞店
你睇過鄧神醫咪知點解捧囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞