[放榜前忠告] 讀IVE軟件工程(SE)請慎選Campus

21 回覆
2 Like 3 Dislike
之前已經有幾個post詳細講解SE各campus情況
為咗方便未來既新生揀適合既campus,避免中伏
所以在放榜前總結資料

分校特性
李惠利(LWL)/青衣(TY):自生自滅,李惠利設施尤其不濟
[推薦]沙田(ST):資源最多,大把intern/比賽等住你,CV實靚仔
[推薦]柴灣(CW):小班教學,個別支援充足,設施豪華,教學認真,講人情味,亦師亦友
屯門(TM):少人討論

選校策略
如果考慮到地點遠近:
東九龍、將軍澳 ==> 柴灣(CW)、沙田(ST)
**將軍澳沿線(特別係油塘)、觀塘(平地)去柴灣只須半粒鐘**
新界西 ==> 屯門(TM)
**住荃灣可以考慮揀沙田**
港島 ==> 柴灣(CW)
新界東 ==> 沙田(ST)
青衣Campus情況:
VTC職業訓練局2023年討論區
https://lih.kg/bxiEzDV

李惠利Campus情況:
https://lih.kg/bxiEzDV

https://lih.kg/zwnkOaX

SE各Campus 綜合討論 + AIMAD vs SE優缺分析:
讀過ive se巴打入一入黎
https://lih.kg/bxykmyU
特別提醒:
直至開學兩個星期內還可以轉campus甚至轉科
請向心儀campus既學院秘書處拿form(可以網上email查詢)
呢個程序叫做轉讀申請(Transfer between offers)
不須心儀學院/學系批准
新生特質及分校配對
天龍人、拎cert派 ==> 青衣、李惠利
想要貼身支援 ==> 柴灣
想要資源 ==> 沙田
如有疑慮,可以上黎呢度問/搵中學老師或輔導
兩年既校園生活係好係壞,就靠你呢一個決定啦!
更正
李惠利Campus情況:
https://lih.kg/zwnkNQX
TY冇Killer,只有嚴師,屌人會有,但俾分唔緊手

有料一定讀青大
水泡想畢業嘅就咪揀IT 了
啱啊,自己搞得掂嘅,去咩大都得,反正都係自學
天龍人、獨行俠、Programming天才拎cert
練懶學精,怕麻煩,想用最少成本得到最大回報
青衣李惠利最適合!
當年聽開最好既老師都系青衣,宜家無咗呢個講法?
依家變左沙田
沙田真係贏曬
我都想我係讀沙田
我就持平D,真係人夾人
例如青衣玩適者生存個一套,其實都適合高手,個D所謂既支援/資源,有時對佢地黎講真係可有可無,呢種睇法係我親自聽返黎,Programming又真係要自學,自學又真係成才既關鍵,只不過高手將起步點提早到讀High Dip,甚至係中學時,佢地更需要既係鞭策,即係佢地講既嚴師出高徒,High Dip預習大學/職場模式,讀High Dip讀到好似大學/返工咁樣,正面D睇,自稱青大都係表達緊佢地既志向,我都聽聞過青衣既老師解說都清楚,關心學生既方式可能比較似嚴師個一種,不過青衣唔係所有學生都係高手,好似Band 1咁,有一半係勁,一半係比較弱,強弱懸殊之下,弱個一批實會反彈,覺得佢地得唔到適切照顧
因材施教,學生有唔同既學習需要,既然各campus各有千秋,配對正確,對學生同埋老師雙方都係好事,錯配反而會有麻煩,宜家資訊齊全,新生就冇得賴自己唔知頭唔知路,揀得就要承擔,我都鼓勵更多人具體D講佢地既真實經驗
我地睇落去條件最差既李惠利,其實總有人係適合讀既
有D同學做左Programmer好幾年,但係冇IT學歷,待遇差,所以要補張cert,呢類同學真係唔care學校既條件,反而care自由度、學習效率
李惠利SE既特色就係老師上哂年紀,等退休,少後生老師,難聽就叫食老本,好聽就叫有經驗,你搵件廿零歲既花靚教佢,未必令佢服,反而老一輩就聽,嘴形都啱D啦,冇代溝,仲有啊,呢D同學有哂(IT)底,教起上黎事半功倍,黎到主要係補一D理論知識(自學缺呢味),其他campus個D貼身支援根本就係多舊魚(當佢地係新仔咩,好心做壞事),Project都唔洗點帶,佢地實有主見,返工都自學慣啦,反而要佢地聽你點先難,拿,利申,真係有一個killer,連IVE tg group都有Ching提過,但係又真係大部分都唔係
呢類同學最緊張係分數同埋錢(獎學金),LWL另一特色係精準教學,教書集中教同考試/功課有關既內容,唔做無謂野,岩哂佢地蘿車啦,讀少D高分D,佢地既mindset就係咩都做到最好,實在太笨七,認真過頭便是柒,同老師一拍即合,仲好,大部分module都有客觀評分標準,FYP個D先比較主觀,即係at least大部分分數都可以好有效率地拎到,有分數就有得升學/靚gpa畢業,不滿極有個譜,至於錢,LWL近年就難拎啦,sem1 3.9幾都冇,4就穩陣lo,LWL未必係最難拎船,但係一定唔係最易既分校
設施掂唔掂唔係重點,我見其他同學投訴課室電腦,但係呢類同學就冇咩所謂,佢地大把方法解決,我見過用NAS駁返屋企,其中一間常用既課室B113似唔似工人柴房都唔緊要架,觀感呢D野唔實際,學校有冇Robot之類既工具俾你FYP玩下,都係可有可無
DSE / found dip仔讀SE,我就覺得老師後生緊要啦(至少唔好壓倒性咁多老一輩),佢地新手需要差唔多年紀既人,帶佢地走出新人村係好正常既需要,後生老師通常追新科技都貼D,比較做到同行者,SE本身教既kit唔夠做project,好睇老師私人滲幾多野俾同學,亦師亦友既關係都讀得開心D啦,未投身社會想要呢D校園體驗都好正常
HKDI有幾靚,D人打扮得幾潮,其實真係好主觀,有人真係覺得似工廈,有人覺得華而不實,有人覺得MK,好啦,我當你真係俾HKDI既建築吸引到,咁真係要諗清楚,HKDI幾靚都唔關你事,坐緊B113個時,唔好問點解其他campus既課室咁正,因為你係用緊學習環境,去換唔屬於你既HKDI氣氛
LWL係好係壞,好視乎情況,都係人夾人,重點係資訊要公開透明,避免錯配,咁先對每個人公平,唔好不斷製造悲劇,入左去就閂門打狗,情緒都出左問題
老師退休都係重點,佢地支撐住教學質素,咁多人等退休,走左之後,有幾多後生老師頂上呢?最弊少數既後生老師入到黎,唔多唔少都識養生
不過呢D都係未來式,邊個有水晶球斷定將來會點?
呢D就係留俾之後既人再分享啦
唔好揀屯門se,資源少好少比賽玩,某一屆全級淨係得六個人有得岀去做intern其他都係留喺學校。某啲老師鍾意撚班學生,帶眼識人。某一個老師俾學生吹得好勁,其實傻閪嚟,淨係識得把口講,懷疑佢根本冇做過相關嘢,但又吹到成件事好簡單,水班學生去做。

campus殘舊用嘅電腦勁廢,231B房嘅電腦仲要成日藍mon,se有幾科都會去231B。

已經畢業
想問38歲報IVE SE會唔會收?
HKCEE full cert 12分 中英(syl B)數 computer studies 都係D
但自己完全冇Programming底, 數學麻麻, 完全唔識任何程式語言.
諗住借Non mean讀全日制會唔會等於自殺
IVE SE high dip
會,可以入 IT谷,佢哋入學指南已經cover咗你個case:

https://t.me/IVE_IT/213094
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞