(免費就讀/轉行)登記護士(普通科)訓練課程2023-24

41 回覆
8 Like 4 Dislike
醫管局將會全數資助每名學生的全期學費。

截止報名日期:2023年7月24日

課程為兩年全日制訓練課程,由醫院管理局舉辦。完成課程及考試合格後,學生將符合資格向香港護士管理局申請登記為登記護士(普通科)。

課程開課日期
· 第一班:2023年10月24日
· 第二班:2024年2月19日

報讀資格
· 申請者如欲報讀本課程,必須符合下列資格:
(a) 於訓練課程開始時已年滿18歲;及

(b) (i)適用於持有香港中學會考成績之申請者
修畢中五課程,或具備同等學歷;或

(ii)適用於持有香港中學文憑考試成績之申請者
取得五科成績達第二級或以上:包括中國語文、英國語文、數學,及甲類科目(核心/選修科目)及乙類科目(應用學習科目)其中任何兩科,或具備同等學歷;以及

(c) 操流利廣東話,並能書寫流暢的中、英文。

https://ha.taleo.net/careersection/ha_ext_cs/jobdetail.ftl?job=HAENTP_202324&lang=en

基本月薪 = 基本薪酬 + Monthly allowance

起薪:$21,500 + $1,580 = $23,080
頂薪:$45,640 + $3,363 = $49,003

登記護士日常主要職責是為患者提供一些基本的健康護理,例如量度生命表徵(血壓,心跳、血糖、血氧);為病人清洗包紥傷口;派發口服藥物;置換鼻胃管及導尿管等。另外當登記護士需要進行一些較複雜或高風險護理程序時,例如:處理危險藥物、輸血、進行靜脈注射等時,登記護士就需要在註冊護士的督導下進行,以確保程序在最安全有效的情況下完成。
現時很多登記護士學生是本身已經持有一個大學學位。
讀左廢科,行業無希望既你,不如諗下轉行重生啦!
讀登記護士是給自己一個機會。行業本身就有很多問題(例如和註冊護士做的相當接近但人工低很多),但登記護士可以一直讀上去,最終可能可以不做病房/unit護士。
有degree做咗RN啦 傻的嗎
5條2 都可以穩定攞穩50k

啲傻閪仲話香港搵錢好難 唔易搵到30k
讀非nursing degree 要轉生咪要讀en囉
EN Full time 讀2年 RN Full time 讀4-5年
讀左個degree 都唔細 邊有多5年去讀
所以讀EN 囉
考慮下
唔明點解en得100個位但rn有300個位

一齊有300個唔得咩?
就deadline 記得報左先
都要有地方training先得嫁
考警察好過啦 又可以為國家服務
rn有3間ha旗下嘅nursing school開
en得一間 咁樣講你明未
咁樣講可能唔清楚
上面3間rn school+1間en school係4間nursing school嚟
免費讀完即刻移民
得返3日!
識唔識㗎呢個世界有樣嘢叫pre reg master
Pre reg master 要錢
但報en 有得免費讀
對於無咁有錢既人黎講 degree 後讀en 煲慳錢轉生既方法
7月24日就截止啦!
報左比自己多個選擇呀
想問下點解我搵唔到application form
上網搵得20-21年版本
Thx 師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞