【颱風追擊】2304號熱帶氣旋泰利 TALIM (04W) #3

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
西撚到 最後會唔會打左去越南
係咁向西 搞乜?

又增強得好慢,風暴內力唔夠強

一直都北唔到
已經好好 EC一直報橢圓形風場
想打風就學下林超英咁
唔開冷氣
依家華南副高單體比全球暖化搞到越來越強
全部風去晒粵西登陸
又係W0.1
見到真係有人仲覆緊佢就𢛴
希望行慢少少,食哂南海溫暖海水既感量,之後中心風力爆上去120 km/h
冇8號做人仲有咩意義

睇落就快捲到一圈 不過仲係行緊偏西
其實想知今晚會唔會8號
驚收工冇車搭
我一向狙擊佢㗎喎
估計12點呢報應該都係W0.1
佢有係風po問 一直都有
咁唔係成日入氣象post既人咪唔知佢係假膠
在正午12時,強烈熱帶風暴泰利集結在香港之東南偏南約390公里,即在北緯19.1度,東經115.8度附近,預料向西北偏西移動,時速約15公里,大致移向廣東西部至海南島一帶,並逐漸增強。

泰利的外圍雨帶正影響廣東沿岸。在本港,離岸及高地普遍吹強風,三號強風信號會在今日維持。

按照現時預測路徑,泰利會在明早(7月17日)最接近本港,在香港以南約300公里內掠過。本地風向會由東北風轉為東至東南風,原本受遮蔽的地方可能會變得當風。本港風勢預計會在明早稍爲增強。天文台會視乎泰利的強度變化及其相關的烈風區與珠江口的距離,評估是否需要在午夜至明早改發八號烈風或暴風信號。

受泰利帶來的風暴潮及天文大潮的共同影響,沿岸低窪地區明早可能出現淹浸,市民請儘早完成防風防水浸的措施。海有大浪及湧浪,市民應遠離岸邊及停止所有水上活動,並留意天文台的最新天氣消息,
風切細左wo
大家睇定啲先 點估都冇用 估到天文台就唔使做啦
19.1N 115.8E
天文台會視乎泰利的強度變化及其相關的烈風區與珠江口的距離,評估是否需要在午夜至明早改發八號烈風或暴風信號。
Sor樓主 係我太毒 終日上連登
應該掛唔成8號了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞