中學教科書加價逾3-5%!中一全套課本最貴接近6千元

172 回覆
40 Like 48 Dislike
痴撚線
你話寫得好design得好都算
屌你老母而家啲中小學教科書錯漏百出
啲source又差
插圖又柒 憑什麼加價
懶靚咁用有塗層嘅貴紙鉛芯筆寫上去手感kick到阿媽都唔認得
feel到啲出版社、編寫嗰班教畜完全無從學生角度考慮去設計啲書

同人唔同命
https://www.wowlavie.com/amp/ae2001013
https://www.instagram.com/p/CpUocnZPgMq/?igshid=MTIzZWMxMTBkOA==
老師邊有咁多時間出咁多?
利申: 中學唔點做exercise
MK近幾年都冇見過,反而藍田見過
我幾年前仲4千幾架
咁快加到6千
少咗人讀中學, 班仆街要加價來保持利潤
點解
唔係出版商點有錢讚助校慶
小學冇,同埋中學個locker根本唔夠位擺,仲要科科都印paper,以前揹疊紙都夠死,帶漏一張又記手冊又罰企成堂,慘撚過返工
難聽D講句
大陸都轉曬電子書
去到dse d 老師先最得閒,睇下有冇心啫
出題有past paper,出面又大把試題可以參考
做完啲功課上堂一路講解,一路叫學生自己對,改功課時間都慳返

整份notes 同題目,可以用10年8年
syllabus 轉極有限,多數都係加加減減
電子書都唔平,仲要硬食
連買二手平書嘅機會都唔畀
以依家網絡發達到咁
搵學習資訊根本零難度
仲用緊傳統教學方式買實體書真係智商稅
讀書唔單係求知 仲係一個社會化/識朋友既場合
唔係求知識問題 應該轉用電子書 e-ink 果種學校直接收錢俾出版社中間少好多成本

唔一定
出版社一樣會mark up電子書價錢
見學校畀錢, 仲好大機會獅子開大口

最終學生買電子書價錢
變到同買實體書差唔多
痴撚線
你話寫得好design得好都算
屌你老母而家啲中小學教科書錯漏百出
啲source又差
插圖又柒 憑什麼加價
懶靚咁用有塗層嘅貴紙鉛芯筆寫上去手感kick到阿媽都唔認得
feel到啲出版社、編寫嗰班教畜完全無從學生角度考慮去設計啲書

到今時今日, 你竟然有期望教畜出版社有咁好人o既諗法?
宜家本地o既出版社都要負責埋政治任務喇
唔通想好似生果報咁o既下場
二手書好好多
最鍾意有晒答案解釋果堆
阿叔當年一係唔買一係二手 食屎啦書商
屌你老味我小學講撚到大學 grad埋未有
為左子女著想麻煩請移民
有心唔代表有能力
班撚樣本身DSE都尻流流
叫佢地出卷?
你叫佢地解卷都未必識
仲話出卷
字典查完會入腦又有好多例子,電話查完之後就唔記得
大學生畢業價好似無乜點升, 都係唔過2萬

垃圾ASSO/HD

40000變60000
真係痴撚線
你講學費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞