關於冬天日本租車問題 (3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
啱 係唔會無貨 只係做唔做到比你咁解
到時向counter再問啦
成田拎一定唔係標配要加錢先有
你去邊要用雪胎?
我會去白馬 高山 嗰啲 雖然係未到雪季,但係係咪都有雪胎會穩陣啲?
thanks bro
入12月白馬高山要雪胎 低過攝氏五度普通胎一落雨就收皮
日本無人用雪鏈的山路路路面持續4-5cm積雪先諗吓用 不過日本落雪地方會將啲山路封晒

另外有暴雪強制裝雪鏈路段不過冇一條向北海道 所以你租指定四驅就ok 唔使諗咁多
好thanks
我就係心諗,我去到Yellowknife都未見過人用雪鏈,但講日本冬天租車啲網成日講雪鏈
真係要睇下果時天氣, 12月中應該就未有雪o既
但我今年1月去, 入黑川果時係咁o既, 你諗下要唔要雪軚
https://streamable.com/y6oih5
有冇ching租過GR Yaris 如果2個人+兩個大gip會唔會好逼??
見Toyota rent a car得120匹自動波版租,黎緊去九州諗住一係租佢一係租新prius
Bk唔到
打平後座應該夠位,但係部GR Yaris 唔係真GR Yaris 黎無4WD, engine 係Corolla
我諗住一月租GR86(車尾箱+ 後座希望夠位) , 去輕井澤。用雪胎應該夠?
Toyota未揀到雪胎住 落reservation之後去CS要求人手追加
佢有得揀option,但係揀咗之後冇庫存
巴打個次好癲 仲要冇雪胎 彩數爆棚
巴打竟然仲記得
我都想有雪軚, 但豐田唔俾我冇計
嚇餐死, 下次真係唔敢
唔係話落雪 雪軚係標配?
北海道東北先有標配,我喺神戶拎車得好少車有雪軚
巴打之前有試過落雪揸車?
你條片咁大雪都夠膽揸?我就算有雪胎都未必敢
未試過, 第一次去日本自駕
果時個風雪黎得好突然, 轉左個彎就突然大風大雪, 惟有全程B波廿幾K咁去, 勁驚, 好彩再楂左十幾分鐘就到黑川

但第二日走果時d積雪好勁, 酒店d人問我架車有冇雪軚雪鏈, 話冇就會好危險, 跟住車左我去附近一間油站買左雪鏈, 仲幫我裝埋, 唔係連走都走唔到
裝鏈又凍又濕仲要啲技巧 邊間酒店咁服務
夏胎+雪軚呢個配搭好尷尬但必要時真係救一命
間野叫山みず木別邸 深山山荘, 真係幾正
同埋好彩酒店果個人有教埋點我點裝雪鏈, 後尾去祖谷溫泉又係勁大雪, 架車攝住左喺個斜坡度上唔到落唔到, 即刻裝番個雪鏈先出得番黎 果時我真係好想同酒店果個人講多謝佢
想請教一下
1月尾由東京/河口湖去到高岡可以開始租未?
我睇過Toyota rent a car 依家只係去到12月
其他website就冇得揀雪tyre 同 4wd.
我12月去河口湖,send完email去,佢覆我未確定12月頭既天氣叫我10月中再揾佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞