[海外撚] 邊隻VPN可以成功睇到藍Viu?

339 回覆
60 Like 31 Dislike
唔知開影視台啱唔啱,但間中有係啲節目post見到人問,所以想開個post集中討論吓

拋磚先
- 幾年前我係用NordVPN,記得NordVPN連藍Viu十次有九次都睇唔到,但當時VPN唔係為咗睇Viu,所以無深究
- 大約兩年前轉咗Surfshark,Surfshark一直都好順,極度推薦,睇live又得睇重溫又得,98%時間都無問題,係有時iPad會load唔到,reload就得,但手機係100%睇到
- 但早幾個星期開始有啲kick,有時會顯示「影片只限於香港地區播放」,但主要都係iPad問題,電話係可以正常播到
- 去到今個星期開始完全用唔到。有時reconnect n次之後有一次會播到,但可以播播吓黑screen,之後quit app reload就又唔得了。今個星期係無一次可以順利睇哂一集節目live or 重溫
- 所以究竟係Viu近排重手嚴打VPN,定係Surfshark廢咗?

其實係因為我subscription就嚟夠期,但睇唔到Viu就想上嚟睇吓有冇邊隻睇到就轉會個隻求賜教
最後:我知ViuTV World一個星期後有得睇呀,但有時睇到都想追吓live
如果唔急睇
VIU TV係YOUTUBE有個VIU TV WORLD CHANNEL俾外國觀眾
但唔肯定係咪所有都會UPLOAD上去
感謝賜教
我頭先快手試一試,電話同iPad都唔work
不過我可能試吓繼續撚吓d VPN setting先,希望有一個setting係用到
我知啊,但應該唔係所有嘢都有up上去,例如造星有啲花絮片ViuTV World好似唔覺有,但全集內容都齊嘅
就係有時想追吓live
不過都謝謝你幫手推post
返香港睇
唔係長久之計
同埋呢排好似好熱
去左外國就咪鬼睇viu啦
節目又唔係特別好睇
nordvpn 用viu TV web 睇live 冇問題wor
有隻叫keep solid vpn unlimited睇到,之前去旅行試過用嚟睇live,不過都會小小起格
以前有得買斷,唔知而家仲有無
依排睇NOW sport 都睇唔到
似真係block 左
屌你老母重睇ViuTV
知唔知個醜字點寫
原來係啲全民賤精撚
我用Nord睇到,app同web都ok
上嚟報告吓先
呢隻真係得,我一路keep住試surfshark都唔得,但呢隻vpn unlimited 用到,我依家用緊7日trial,連香港vpn無問題,但睇live會起厚格,重溫有時都薄格

有得買斷,$2000 hkd左右,但隻隻vpn啲performance都唔穩定,買斷又驚佢之後變到好似surfshark咁完全廢咗
睇多幾日睇吓係咪真係日日都起格先佢貴過surfshark兩倍如果買完但睇親live都起格咁我不如等一個星期睇viutv world
Nord 得
Norton 360
但淨係surfshark唔得,其他vpn仲睇到
所以應該真係surfshark廢咗未必係viu block
共生精華的冷卻時間縮短效果從 4-8 秒降低至 3-5 秒。
爆盾狼正式收皮
仆街覆錯po
protonvpn 撐香港人都唔用
尋日surfshark都仲用到,今日返黎完全用唔到
好慢
同nord surshark嗰d冇得比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞