政府推新一批銀債發行額500億元 保證息率升至5厘

260 回覆
14 Like 155 Dislike
咁都比你諗到👍🏻
你話無蝕咪無囉

人人都知債價在加息情況下跌價係蝕

你話唔係 你自創你賈村經濟學打飛機

既然咁抵 點解唔買多D ? 二手巿場任你買 全部身家瞓身買嘛 借埋錢買嘛 你發咗達我咪衰咗囉

不過你呢D都係韭菜唧 既然真心信港共就要身體力行 放哂D美股 入支那股 入港共綠色債券 提埋你呀 上面呢隻係廢老債 你夠歲數未? 未就咪諗啦 既然咁信港共 瞓身買所謂綠色債券嘛 港共益你架 你鍾意買多多都得

得把死人口講 點人買呢D垃圾?
咁撚撐港共支共 又咁撚憎美帝

就咪撚買美股啦 入多D支那股嘛 含大債券買咗未?
我以十萬蚊買入
三年後政府以十萬蚊購回
蝕左乜
講左先
肯定好多黃屍偷偷地買
雙重標準就係佢地本質,講一套做一套
資金有機會成本的

有無讀過opportunity cost? 呢個就中學經濟學

自己去睇書 搵financial accounting 去睇啦

唔識仲要串串貢?
有得買一定買
當活期5% 有咩所謂
你自己水平低 咪咁諗

反而現實係班賣港者一面撐国家 撐党 一面拎歐美護照

個件賤種平 你地口中個位大大 就係例子
所以港元定期一樣做唔過
你係咪唔知咩叫蝕?
政府將以原價及相應的累計利息贖回債券
其實反對既人就係反對港共政權
唔需要亂用D經濟理論去支持
你美元 英磅 加紙 定期/國債 加息前做

跟你講法都係輸到仆街,政府割鳩你
所以美元而家做定期 債券 一樣做唔過 但俾你揀 你信美元 英鎊 加元 日元 定信淫民弊 港弊?

呢個問題就自己諗 你有你選擇
仲有咁多閒錢去派息咩
再發債咪得
相信後人的智慧
邊個話你知銀債無風險?
政府年年發銀債,益d死廢老,有冇年齡歧視?
連登全部人都每年回報20% 以上
5%點睇得上眼
含大債券未爆煲前都係風險

蛾畜債券都無人估到

呢班大大聲話無風險的 佢地有先知能力? 政治風險提都唔提?

個條友用動機話叫人唔買係想自己買多D 相同邏輯 咁佢呢D叫人買的亦可以是正苦打手五毛
港幣貶值咪蝕
唔會的!唔會的!
港元會大爆升的!
只升不跌!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞