婚展搵pre wedding交智商稅

15 回覆
10 Like 1 Dislike
婚展搵photohub紐西蘭婚攝 負評

間野網上冇乜comment, 等我嚟寫第一個
負評

香港攝影師同化妝師問題
Package包左香港都影左輯先,可以學下啲影相姿勢先喎
但香港個攝影師流到不得了
揸住一部fujifilm機就係到影
結果收相嗰陣就呆左,因為張張都唔得
可以影到人都out fo
啲光線一時太白 一時太黃
啲角度又係奇奇怪怪
根本都揀唔落手
個化妝師又係好差
似係妹妹仔啱啱上完堂嗰啲
對眉畫極都係唔對稱,要自己之後再落手畫
啲假眼睫毛出左studio落到街行左一分鐘,就已經開始甩
好在紐西蘭嗰輯先係main dish
香港嗰輯真係收係櫃桶底算

NZ拍攝:攝影師掂,化妝師好唔掂
NZ攝影師好得,啲相影出嚟都好靚,唔洗執都靚
但可惜,個化妝師係大陸女人
個妝化得唔好睇 好老 好娘
啲婚紗晚裝未著好,佢全部都冇提我
全日嘅跟妝,就淨係食完飯補左個唇膏
換髮型又淨係由紥起上嚟變放番落嚟,30秒完

地方拍攝問題
係婚展佢會show好多靚相出嚟引你join
Join完先會知好多地方都影唔到
因為啲地方距離好遠
而拍攝起點又一定要係queenstown出發,所以可以影嘅地方其實唔多
如果想影某啲地方而又好遠
一係要比double價錢join兩日
一係加錢租直升機飛去影

收費問題
佢食水深就一定架啦
開比唔同新人嘅價都會唔同
又會扮到free左/平左比你咁,等你覺得有著數,但實情就係都係貴
日後亦有隱藏收費
例如啲衫只可以租幾日,遲左還就要每件每日比多100蚊,分分鐘又要比多幾千蚊
租車又會分日頭拍輯同夜晚拍攝收費
想同啲動物影相嗰啲又係海鮮價,有時千幾蚊,有時幾千蚊

負責人ixe wxxx問題
好似得一個負責人咁,咩都係佢聯絡
所以佢覆機係超 級 慢,慢到以為係詐騙公司
香港攝影師化妝師同nz化妝師有問題同番負責人Ice講,都幫唔到
因為佢只會跟合約做,唔會理佢搵啲freelance嘅質素

所以,想去NZ影,直接搵當地攝影師好過
唔值得比Icx xxxg/photohub賺中間的差價,因為冇乜服務質素可言
擺得上網冇話唔屌
間間都俾人屌
冇野嘅,醜嘅永遠嫌人影得唔夠靚
窮嘅永遠嫌人收得貴

下次揀間好d
呢間我都有friend中伏,做生意手法唔老實,疑似有詐騙成分氹你入局,之後就潛水影都無,仲要鬧返我friend轉頭,而家基本上買佢怕。

各位師兄睇路
師兄,真心想搵你私底下請教,麻煩add TG@ menturmomi 。 唔該你
化妝師嘅工作就係將豬扒變靚女,如果做唔到,咁佢就唔配做化妝師啦

收費方面,依家係講緊我有比到錢去買佢嘅service, 用完發現佢嘅性價比好低,而唔係我一睇價錢就屌貴。如果依家香港麥記個飽賣到100蚊一個,我信好多人都會話佢貴,但唔代表大家比唔起錢去買,只係100蚊個嘅漢堡包仲有大把更好嘅選擇

晒左錢,唔緊要。重要嘅係嗰一份失望

多謝你嘅祝福 🙂 我的確係另外再搵左個信譽好嘅攝影師再影多輯
平心靜氣講(我同自己講),呢篇野唔係寫俾樓主睇
係寫俾將來search到嘅人睇

- 豬扒變靚女個d叫魔術師,化妝師應該做唔到

- pre wedding公司有隱藏收費係必然,通行都係咁,只有過份同合理嘅分別,租衫有日數限制,多出日子要收費唔合理咩? 攝影有時限,你跑超出一日路程,要求你加多日,又唔合理咩? 公司過唔過份係在於有冇列明係合約,有冇吹到天花龍鳳咩都話包,最後唔包;究竟係自己事前冇睇冇問還是人地存心隱瞞,自己心照

- 攝影師垃圾或者化妝師垃圾問題,解決方法好簡單,出多d錢事前試影試妝,試到滿意,再重金包機票食宿成隊crew 咁飛過去,實滿意架,但一般人又唔會咁做,因為貴,退而求其次就選擇已經係當地嘅攝影師&化妝師,不論係香港人定當地人,總之人已經係當地,成本就會平好多,缺點就係冇得試,冇得試就容易唔滿意,轉頭又嗌失望,上網數臭人

-你想用一個平嘅實惠嘅價錢,又想得到一個保證滿意嘅pre wedding係冇可能嘅事,你事後可能會瞞意但唔可能會有人事前向你保證瞞意,天氣/交通/化妝/服裝/空氣污染/身體不適咩都會影響拍攝效果,事但一環出事都夠你事後上網數臭佢間公司,所以你唔會搵到一間冇人鬧嘅公司,facebook like數只係公司平日擺展覽,叫人like完有小禮物呃返嚟,就算有個friend 真心推薦間公司俾你,你都唔可能保證得到同一個攝影師或者同一個化妝師,事後又數臭間公司,仲friend都冇得做
做唔到喬妝嘅新娘化妝師,真係要去進修下先。有啲姊妹化妝師,45分鐘都已經可以化到好好。一世人比咁多化妝師化過,如果次次化完都唔滿意,就一定係model問題。但如果得一次半次化完唔滿意,點解唔係化妝師問題?photohub搵freelance做野,係十分正常,但公司冇責任維持團隊質素嗎 ? 至少offer可以執修多兩張,後期執番好啲五官? 而唔係唔覆唔理,只係覆左一句well noted with thanks 😶

師兄,你完全合理化左啲隱藏收費,咁真係冇野好講喎😂如果依個係行規,咁更加要出Po提醒未來嘅新人,簽單嗰陣要問啲咩問題🤔 或者師兄可以分享下?🙌🏻

會分到天災定人禍嘅。Covid搞到兩三年嘅婚宴都食晒屎,最多都係怨自己唔好彩。如果拎天氣/身體不適/etc影響到拍攝結果而同人呻,好似師兄你眼睛咁雪亮嘅人大有人在,出完post都只會有無限負評吧 🥴
有冇相拎出黎比大家笑下
擺明條友做開wedding 生意,明明勁多位係搶錢位比佢合理化

講真新人比左錢係包車費,攝影同化妝 ,咁點解一出到去影相果日又要包成隊crew 食早,午,晚 返工食飯唔係應該自己比返自己果份咩
但做親wedding既人都覺得客人包佢地3餐係老馮
仲要嫌三嫌四
ps .水魚過來人
我都中咗photohub嘅伏
影啲相麻麻地都算
最攞命係原圖當retouch咗就咁send俾我
叫佢執番拖左勁撚耐
執出黎既相又好求其,懷疑呢間嘢係淘寶搵人執
個CS態度亦唔係好 收咗尾數後就擺明唔想理你咁

總之婚禮最後悔就係join咗呢間伏嘢
黎緊婚展新人們睇路啦

ps 佢本垃圾相簿已經放左咗落床下底了
請問你係影香港定new Zealand ?
我覺得NZ啲相就影得ok嘅
但香港依間photohub agent就伏伏伏
影完半年我都未收到retouched同相簿嗰啲 🫠
香港呀diu
半年你再等下啦
佢收左尾數就理得你
佢香港嘅攝影師好伏
佢個overseas package跟左2個鐘嘅香港shooting
佢叫我揀20張比佢retouch, 我10張都揀唔落手
🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
佢要係影之前就比晒尾數 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
中伏之選:千奇唔好比IG相呃到

第一間
磨菇觀塘果間要小心
收你兩皮幾乜都唔包
其他公司呢個價基本都全包
同佢租得架爛鳩細車仔收你幾千,逼到豬閪咁,7人車基本啦?連佢同事都串佢架車逼,5條友又衫又攝影器材
影相衫又唔包,要自己出去租
影個日又chill到爆乜行程都無準備,完全爆肚,影前幾日落知落雨,問落雨改期又話唔方便好撚full,要收錢乜乜乜
Lunch 呢間間婚攝都老閪馮咁要請佢食咁

第二間
過氣無咩人職嘅歌手 JuXe TsXXg,打著歌手旗號接生意,條女出到嚟負責影一兩張放一IG打卡賣廣告, 其他交比1廠同事19攝影屍
跟住Lunch 好似放題咁食,成班前世未食過飯咁唔貴唔食,CLS

總之十間有八間都係伏
早一年做功課都唔夠時間,要早兩年做定功課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞