[思覺失調]食咗10年Amulsupride,朝早越嚟越起唔到身

16 回覆
0 Like 3 Dislike
感覺越嚟越俾隻藥控制自己,再係咁我生活唔到

好想有人企出嚟證明當年係斷錯症,等自己唔駛再食藥
你聽唔倒有人同你講係斷錯症咩?
我依家聽唔到,但我覺得當年有人有心隱瞞一啲野,所以要判定我係一個精神病人,對其他人說我講嘅嘢都係亂噏
你有過幻聽
你覺點原因係咩?
我從來冇聽到一把聲說我被斷錯症,我認為係斷錯症嘅原因係因為我當時被人整蠱(有人拿走我向公司借的一件物品,聲稱代我還而實際冇還返俾公司),但我當時只能說出我遇到被人跟蹤嘅情況(我認為跟蹤我的是警察),而件事最後係水落石出嘅(某日返到公司其他同事背著整蠱我個同事細聲說:「玩咁大,下次叫佢小心啲啦」),但佢哋又唔知咩原因唔敢和盤托出整件事,所以醫生斷定我係妄想被害型思覺失調
有冇上網睇思覺失調既病徵?
你係中既

insight好緊要架
唔好自己停藥 你要正視問題 知唔知
食左呢10年有無咩副作用?
起身時頭暈,好想撻返落床,導致返工遲到(有網站說起身時頭暈係呢隻藥common 嘅副作用)
呢隻藥已經算幾好,其他藥仲難頂。我以前食400mg。你食幾多?
500mg
我現在改左Rexulti 3.5mg,quetiapine 100mg,起身都有時遲起,不過醫幻聽都OK,得反小小系夜晚,日頭已經變得唔明顯,有時感覺都有D咁啦。你做全職定兼職?
全職呀,我都係撻係床時有少少聽到啲聲
試下risperidone
我都全職,已經好過好多人。不過都要觀察住。
我估真係要同知呢件事嘅人講先至掂
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞